Numărul global de morți cauzate de Covid-19 a ajuns la 4 milioane

Numărul global de morți cauzate de Covid-19 a ajuns la 4 milioane
Sursa foto: Pixabay

Numărul global de morți cauzate de Covid-19 a ajuns la 4 milioane, întrucât o disparitate tot mai mare în accesul la vaccin lasă națiunile mai sărace expuse focarelor provocate de noile tulpini mai infecțioase.

Chiar dacă lansările rapide de vaccinuri permit ca viața să înceapă să revină la normal în țări precum Marea Britanie și SUA, au durat doar 82 de zile pentru înregistrarea unui milion de decese, comparativ cu 92 de zile pentru milionul anterior, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins, potrivit Bloomberg.

Lumea în curs de dezvoltare se confruntă cu o creștere a numărului de morți. India a reprezentat 26% din creșterea de la 3 milioane la 4 milioane de decese, iar Brazilia aproximativ 18%. Prin comparație, SUA, unde au fost administrate peste 332 de milioane de doze, au reprezentat aproximativ 4% din creștere. Datele arată că Marea Britanie a reprezentat doar 1.000 din decesele suplimentare.

SUA și Marea Britanie au reprezentat o pondere mult mai mare de noi decese la nivel mondial înainte de aprilie, reflectând eficiența campaniei de vaccinare care  a adus schimbări uimitoare în performanțele lor pandemice în ultimele trei luni.

„Echitatea vaccinului este cel mai mare test moral imediat din vremurile noastre”, a declarat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, într-o declarație.

„Este, de asemenea, o necesitate practică. Până când toată lumea nu este vaccinată, toată lumea este amenințată ”.

„Pierderea tragică a 4 milioane de oameni din cauza acestei pandemii trebuie să conducă eforturile noastre urgente pentru a o pune capăt tuturor, oriunde”, a spus el.

Guterres a declarat că va apela la toate țările cu capacitate de producție a vaccinului, Organizația Mondială a Sănătății și instituțiile financiare internaționale capabile să se ocupe de companiile farmaceutice relevante pentru a crea un grup operativ de urgență care să dubleze cel puțin producția de vaccin și să asigure o distribuție echitabilă.

Răspândirea variantei delta mai transmisibile provoacă, de asemenea, focare în țările bogate în care ratele de vaccinare sunt în scădere. Sydney, cel mai mare oraș din Australia, și-a prelungit miercuri blocarea pentru cel puțin o săptămână pentru a elimina un focar care a ajuns acum la aproape 400 de cazuri. Taiwan, care a suprimat în mare măsură virusul până în 2020, a pierdut acum peste 700 de vieți după o reapariție la începutul acestui an.

Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:19 - Octavian Jurma: Noua tulpină de coronavirus e capabilă să producă valuri epidemice. Ea dislocă foarte repede varianta Delta și reușește s-o înlocuiască (VIDEO)
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE
22:56 - Măsuri urgente în SUA. Joe Biden închide din nou granițele, după descoperirea variantei Omicron de SARS-COV-2