O anchetă a presei israeliene confirmă că armata Israelului folosește datele strânse de Google și Microsoft despre utilizatorii palestinieni în războiul din Gaza

O anchetă a presei israeliene confirmă că armata Israelului folosește datele strânse de Google și Microsoft despre utilizatorii palestinieni în războiul din Gaza

Serviciile de tip cloud hyperscale sunt utilizate direct de Forțele de Apărare Israel (IDF) în războiul în curs din Gaza. Armata israeliană utilizează în primul rând serviciul cloud al Amazon pentru a stoca informații de supraveghere a populației din Gaza și, de asemenea, achiziționează instrumente AI de la Google și Microsoft în scopuri militare.

Armata a folosit datele Amazon pentru unele dintre atacuri

Investigația presei israeliene +972 Magazine și Local Call a constatat că Direcția de Informații Militare din Israel folosește Amazon Web Services pentru supraveghere în masă.

Serviciul de informații s-a mutat în cloud pentru a ține pasul cu tot mai multe informații, inclusiv miliarde de fișiere audio. Aceste date au fost folosite, în rare ocazii, pentru a confirma atacurile aeriene din Gaza, care ar fi ucis și rănit și civili palestinieni. Mai multe date critice sunt încă păstrate în sistemele guvernamentale.

Armata israeliană a autorizat uciderea a „sute de civili” în atacurile împotriva înalților comandanți ai Hamas. Surse de securitate au declarat publicației că, în unele dintre aceste cazuri, a fost folosit cloud-ul Amazon.

„Cloud-ul [Amazon] este [spațiul] de stocare infinit”, a spus o altă sursă de informații israeliene. „Există încă serverele obișnuite [ale armatei], care sunt destul de mari… Dar, în timpul culegerii de informații, uneori, găsești pe cineva care te interesează și spui: „Ce nasol, nu este inclus [ca țintă de supraveghere], „nu ai informații despre el.” Dar cloud-ul îți oferă informații despre el, deoarece cloud-ul are [informații despre] toată lumea.”

În data de 10 iulie, comandantul unității Centrului de Calculare și Sisteme Informaționale a armatei israeliene – care asigură procesarea datelor pentru întreaga armată – a vorbit la o conferință intitulată „IT pentru IDF” la Rishon Lezion, lângă Tel Aviv. În discursul adresat unei audiențe de aproximativ 100 de oameni din personalul militar și industrial, din care +972 Magazine și Local Call au obținut o înregistrare, col. Racheli Dembinsky ar fi confirmat public pentru prima dată că armata israeliană folosește stocarea în cloud și serviciile de inteligență artificială furnizate de giganții tehnologici civili în atacul său continuu asupra Fâșiei Gaza. În diapozitivele prelegerii lui Dembinsky, siglele Amazon Web Services (AWS), Google Cloud și Microsoft Azure au apărut de două ori.

Sursa foto: timesofisrael.com

Stocarea în cloud este un mijloc de păstrare a unor cantități mari de date digitale în afara site-ului, adesea pe servere care sunt gestionate de un furnizor terț.

Dembinsky a explicat inițial că unitatea ei de armată, cunoscută sub acronimul său ebraic Mamram, folosea deja un „cloud operațional” găzduit pe servere militare interne, mai degrabă decât pe cloud-uri publice conduse de companii civile. Ea a descris acest cloud intern ca o „platformă de arme”, care include aplicații pentru marcarea țintelor pentru bombardamente, un portal pentru vizualizarea înregistrărilor live de la UAV-uri deasupra cerului Gaza, precum și sisteme de incendiu, comandă și control.

Prima încercare de a rezolva problema, a explicat Dembinsky, a implicat activarea tuturor serverelor de rezervă disponibile în depozitele armatei și înființarea unui alt centru de date – dar nu a fost suficient. Ei au decis că trebuie să „iasă în lumea civilă”. Potrivit acesteia, serviciile cloud oferite de marile firme tehnologice au permis armatei să achiziționeze servere de stocare și procesare nelimitate prin simpla apăsare a unui buton, fără obligația de a stoca fizic serverele în centrele de calcul ale armatei.

sursă foto: captură YT

Dar „cel mai important” avantaj pe care l-au oferit companiile de cloud, a spus Dembinsky, au fost capacitățile lor avansate în inteligența artificială. „Bogăția uriașă de servicii, date și inteligență artificială – am ajuns deja într-un punct în care sistemele noastre chiar au nevoie de ea”, a spus ea zâmbind. Colaborarea cu aceste companii, a adăugat ea, a oferit armatei „eficacitate operațională foarte semnificativă” în Fâșia Gaza.

Dembinsky nu a precizat ce servicii au fost achiziționate de la companiile cloud și nici cum au ajutat armata. Într-un comentariu la +972 și Local Call, armata israeliană a subliniat că informațiile clasificate și sistemele de atac stocate pe cloud-ul intern nu au fost mutate în cloud-urile publice furnizate de firmele de tehnologie.

Google și Microsoft oferă și instrumente AI în război

Google și Microsoft oferă, de asemenea, servicii cloud, inclusiv instrumente AI, care sunt utilizate în conflict.
Microsoft a fost principalul furnizor cloud al Israelului de ani de zile, dar în 2021 Israelul a semnat un contract comun cu Google și Amazon numit Project Nimbus. Licitația de 1,2 miliarde de dolari, condusă de AWS, era în numele tuturor serviciilor guvernamentale israeliene.

La acea vreme, nu era menit să includă date clasificate, dar ancheta a constatat că această restricție a fost ignorată la începutul războiului. Mai multe surse de securitate au declarat pentru +972 și Local Call că din octombrie a avut loc o creștere dramatică a achizițiilor de servicii de la Google Cloud, AWS și Microsoft Azure.

La începutul războiului, sistemul armatei israeliene s-ar fi prăbușit din cauza numărului de utilizatori, așa că a fost mutat în cloud.
De asemenea, guvernul continuă să dezvolte Proiectul Sirius, despre care s-a vorbit pentru prima dată în 2021, care își propune să mute mult mai multe date clasificate către centrul de date al unui furnizor de cloud.

Această facilitate va fi izolată de rețelele publice și de alte rețele.
Angajații Google și Amazon au protestat împotriva contractului Cloud Project Nimbus când a fost anunțat pentru prima dată. Google a concediat apoi 28 de angajați care au protestat împotriva contractelor din acest an.

Războiul din Gaza a provocat 40.000 de morți

Războiul a izbucnit în octombrie, după ce Hamas a lansat un atac în Israel din Gaza, care a dus la cel puțin 1.139 de morți, dintre care majoritatea erau civili, și alți 250 luați ostatici.

Invazia ulterioară a Israelului în Gaza a provocat aproximativ 40.000 de morți, în principal dintre civili. Peste 70% din case au fost distruse în ofensiva aeriană și terestră israeliană.

În mai, un raport al Universității pentru Drepturile Omului (UNHR) a declarat că „Israelul a comis acte de genocid, și anume uciderea, rănirea gravă și impunerea unor condiții de viață calculate și destinate să aducă distrugerea fizică a palestinienilor din Gaza”.

În acea lună, instanța supremă a Națiunilor Unite a ordonat Israelului să oprească imediat ofensiva militară în orașul Rafah din sudul Gazei, unde 1,4 milioane de palestinieni strămutați au fugit pe fondul conflictului. Cu o ofensivă continuă, ONU estimează acum că aproximativ 50.000 au rămas în Rafah.

Israelul a negat acuzațiile de genocid și și-a afirmat dreptul de a se apăra de atacurile Hamas în curs.
„AWS se concentrează pe punerea la dispoziția tuturor clienților noștri a avantajelor tehnologiei noastre de ultimă oră, oriunde s-ar afla”, a spus Amazon într-un comunicat.

„Ne angajăm să ne asigurăm că angajații noștri sunt în siguranță, să ne sprijinim colegii afectați de aceste evenimente teribile și să lucrăm cu partenerii noștri de ajutor umanitar pentru a-i ajuta pe cei afectați de război.”

Război cu ajutorul laptop-ului

În prelegerea sa de luna trecută, Dembinsky a numit actuala operațiune militară din Gaza „primul război digital”. Deși acest lucru pare o exagerare, având în vedere că ofensiva din 2021 din Gaza a folosit și capacități digitale, surse de apărare israeliene au spus că procesele de digitalizare ale armatei s-au accelerat semnificativ în timpul războiului actual.

Viața lor se schimbă într-o secundă – părinții, frații și bunicii lor sunt uciși și nimic din viața lor nu mai este la fel, sursă foto: captură YT

Potrivit acestora, comandanții de pe teren se plimbă cu smartphone-uri criptate, comunică într-un chat operațional similar cu WhatsApp (încă nu are legătură cu compania), încarcă fișiere pe un drive partajat și folosesc nenumărate aplicații noi.

„Lupți din interiorul laptopului”, a spus un ofițer care a servit într-o sală de operațiuni de luptă din Gaza. În trecut, „vedeai albul ochilor inamicului tău, te uitai prin binoclu și îl vedeai explodând”. Astăzi, totuși, când apare o țintă, „le spui [soldaților] prin laptop: „Trage cu tancul”.

Una dintre aplicațiile de pe cloud-ul intern al armatei se numește Z-Tube (Z fiind prescurtarea pentru Zahal, acronimul pentru IDF); este un site web, care seamănă mult cu Youtube, care permite soldaților să acceseze imagini live ale tuturor dispozitivelor de filmare ale armatei din Gaza, inclusiv UAV-urile. O altă aplicație, numită „MapIt”, le permite soldaților să marcheze ținte în timp real pe o hartă interactivă, colaborativă. „Țintele sunt cel mai greu de obținut de pe hartă”, a declarat o sursă de securitate la +972 și Local Call. „Se pare că fiecare casă are o țintă.”

O aplicație similară numită „Hunter” este utilizată pentru semnalizarea țintelor din Gaza și detectarea tiparelor de comportament folosind AI. Acesta a fost prezentat în cadrul conferinței IT pentru IDF de col. Eli Birenbaum, comandantul unei unități cunoscute sub acronimul ebraic Matzpen, care este responsabilă cu dezvoltarea sistemelor pentru utilizări operaționale.

Cloud-ul intern ar trebui să fie gestionat pe servere militare și să nu fie conectat la norii companiilor private, dar mai multe surse au spus că există modalități „sigure” în care companiile civile de cloud pot furniza servicii și sistemelor operaționale.

În 2022, Itai Binyamin, un expert în inteligență artificială care lucra la acea vreme cu Microsoft Azure și acum lucrează cu AWS, a descris unui grup de absolvenți ai unității Mamram a lui Dembinsky că acest sistem face posibilă „desfășurarea capabilităților AI [Microsoft] chiar și pe… pe serverele dumneavoastră, într-un mediu care este deconectat [de la internet].” În explicația sa din videoclip, Binyamin le-a arătat absolvenților cum instrumentul Microsoft de recunoaștere facială ar putea analiza un videoclip de știri și să identifice că liderul Hamas Ismail Haniyeh a apărut în el.

Nu ai de unde să știi cine și când va folosi datele civililor în cazul unui război

Site-ul web Microsoft Azure se referă la instrumente numite „containere deconectate”, concepute pentru „partenerii strategici” care trebuie să-și păstreze informațiile în siguranță. Instrumentele, conform site-ului web, includ capabilități de transcriere, traducere, recunoaștere a sentimentelor, limbaj, rezumat, analiză de documente și imagini și multe altele.

Navot a explicat că ritmul de dezvoltare a tehnologiei digitale este atât de rapid încât singura modalitate prin care armata poate „ține pasul” este achiziționarea de servicii de pe piața civilă și de la companiile cloud. „Uită-te la M16 [pușcă de asalt]. Ultima dată când au făcut un M16 a fost în [războiul] din Vietnam. Nu s-au schimbat multe.” Dar în ceea ce privește software-ul digital, spune el, lucrurile se schimbă „în luni, nu în ani”.

Însuși faptul că materialul de informații, chiar dacă nu este direct operațional, este încărcat într-un nor civil a stârnit îngrijorări în rândul unora din armata israeliană. „Este ceva înfricoșător în asta”, a spus o sursă din armată. „Informațiile pe care le deține armata astăzi sunt informații intime despre mulți oameni din [teritoriile ocupate]. Cum să le predai unor companii gigantice, private și comerciale care au scopul de a face bani?”

Alte surse de securitate, pe de altă parte, au spus că informațiile brute care sunt colectate pe scară largă, mai degrabă decât pe ținte specifice, nu sunt deosebit de sensibile, deoarece devin sensibile doar atunci când sunt transpuse în ținte pentru atac. „Cu adevărat înfricoșător dacă iranienii ar avea [acces la] aceste informații”, a declarat una dintre surse.

Brig. Generalul Yael Grossman, comandantul Diviziei pentru Întărirea Tehnologiei Operaționale a armatei – cunoscută sub acronimul ebraic Lotem – care este responsabil de Mamram, a declarat într-un podcast din mai că dependența de tehnologiile civile în războiul actual a permis un „ un salt tehnologic incredibil într-o perioadă scurtă de timp.” Dar Dadon compară încărcarea materialelor civililor în cloud cu „predarea cheilor unui Mercedes altcuiva. Nu ar trebui să folosim Mercedes-ul? Dar avem nevoie să-l folosim. Cum? Nu știu.”

Amazon nu lucrează doar cu armata israeliană

În ultimii ani, Amazon a devenit nu doar un partener al armatei israeliene, ci și un furnizor de servicii cloud pentru mai multe agenții de informații occidentale. În 2021, AWS a semnat un acord cu agențiile de informații din Marea Britanie GCHQ, MI5 și MI6 pentru a stoca informații „clasificate” și pentru a accelera utilizarea instrumentelor AI.

În mod similar, guvernul australian a anunțat în această lună că va investi 1,3 miliarde de dolari SUA pentru a construi un nor pentru materiale informative „top secret” pe serverele Amazon.

Gigantul tehnologic a semnat, de asemenea, un acord cu Pentagonul, împreună cu alte trei companii mari, pentru a construi un nor gigant care să servească Departamentul de Apărare al SUA pentru „toate nivelurile de clasificare”.

Amazon publică reguli vagi pentru „Construirea AI responsabilă”, care se referă doar la „obținerea, utilizarea și protejarea adecvată a datelor” și „prevenirea producției dăunătoare ale sistemului și a utilizării greșite”.

Principiile și abordarea AI responsabilă ale Microsoft declară: „Ne angajăm să ne asigurăm că sistemele AI sunt dezvoltate în mod responsabil și în moduri care garantează încrederea oamenilor.”

Google publică, de asemenea, o listă a principiilor sale AI, care afirmă mai clar că Google „nu va proiecta sau implementa AI în… tehnologii care cauzează sau sunt susceptibile de a provoca un prejudiciu general; … arme sau alte tehnologii al căror scop sau implementare principală este de a provoca sau de a facilita în mod direct rănirea oamenilor … tehnologii care adună sau utilizează informații pentru supraveghere care încalcă normele acceptate la nivel internațional … [sau] tehnologiile al căror scop contravine principiilor larg acceptate ale dreptului internațional și ale drepturilor omului. ”

Cu toate acestea, Gabriel Schubiner, un activist și organizator la No Tech For Apartheid, spune că aceste principii „nu au niciun efect real”, deoarece companiile de cloud „le folosesc ca PR pentru a arăta cât de responsabili sunt”. Potrivit acestuia, companiile nu au de unde să știe în timp real cum își folosesc clienții serviciile.

Schubiner – care a lucrat anterior la Google și a participat la un protest al angajaților Google împotriva furnizării de tehnologie despre care susțin că este folosită de armata israeliană în războiul din Gaza – spune că Google a folosit întotdeauna „limbaj vag” atunci când și-a exprimat principiile etice.

Mai mult, spune el, compania continuă să susțină că contractele sale cu Israelul sunt „în primul rând pentru uz civil, chiar dacă este clar că multe dintre acțiunile de la Nimbus sunt destinate utilizării militare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:29 - Ghețarii din Italia au continuat să se retragă în 2024. Întregul arc alpin se topește
16:23 - Silviu Coșa (PNL): Ceea ce contează este programul de guvernare, astfel încât să reușim să redăm încredere românilor în partidele politice și în politicieni. La fel de mult contează să fie o echipă de guvernare puternică (VIDEO)
16:22 - Claudiu Manta (PSD): „Nu a fost o discuție și nu cred că este foarte important numele celui sau celei care va fi prim-ministru sau ministru” (VIDEO)
16:08 - Iulian Fota: Noi încă suntem într-o criză majoră de securitate națională, dar partidele noastre nu pun acest lucru în centrul preocupărilor lor. Platforma asta proeuropeană nu gândește ca un european (VIDEO)
16:08 - Cântăreața Dana Coteanu va rămâne în arest preventiv pentru trafic de droguri. Sentința nu este definitivă
16:02 - Vlad Gheorghe, despre „10 august”: Dosarul „mineriadei” generației noastre se îndreaptă mult mai repede către prescripție decât dosarul original al Mineriadei. O să ajungă pe masa CEDO (VIDEO)
16:00 - Noile tendințe în designul mânerelor de mobilă
15:59 - Tablou Canvas Personalizat: Transformă amintirile tale în artă
15:54 - Clotilde Armand a pierdut definitiv procesul cu ANI, care a declarat-o incompatibilă. Fostul primar al Sectorului 1 riscă să rămână fără mandatul de senator (VIDEO)
15:45 - Un bărbat din Caraș-Severin a primit o amendă usturătoare. Și-a abandonat câinele pe marginea drumului