Printr-o singură lovitură, Putin ar putea scoate din funcțiune toată infrastructura militară și civilă ucraineană, avertizează expertul.
Ar putea distruge 90% dintre sateliții și comunicațiile din zonă: „liniște totală”
Doctrina militară rusă încadrează arma amintită la capitolul război informatic, cibernetic și electronic, nu la unul nuclear ceea ce ar tenta Kremlinul în folosirea acesteia luându-și măsuri însă ca efectele unei astfel de lansări să nu îi afecteze și trupele sau armamentul propriu de pe front.
Evoluția tehnicii în mai puțin cunoscutul război electronic poate fi o altă problemă, potrivit unei analize Defense Romania, referindu-se la neobișnuită „bilă electrică albastră în formă de meduză care ar pulsa în aer, urmată de liniște totală”.
Mai mult, un astfel de atac ar putea distruge 90% dintre sateliții din zona afectată în decurs de trei luni.
Care sunt forța și efectele armei electromagnetice
Un EMP nuclear relativ mic ar putea fi lansat cu ușurință la o altitudine mare de racheta de croazieră hipersonică Zircon, probabil că nu ar distruge clădiri și nu ar ucide pe nimeni, dar ar putea prăji permanent circuitele electrice pe o suprafață de cel puțin 2.500 de kilometri pătrați, precizează site-ul citat.
NATO cunoaște riscurile acestor arme iar majoritatea echipamentelor militare au încorporate protecții eficiente însă folosirea unor astfel de tehnici ar deschide un nou front care anulează superioritatea sistemelor informaționale occidentale, avertizează expertul american: „La Herson, un EMP tactic ar putea dezactiva sistemul care controlează barajul, blochează autostrăzile și lasă civilii fără căldură și alimente.
Ucraina ar trebui să ia o pauză de la lupte pentru a reconstrui arsenalul distrus. Putin ar putea între timp să-și refacă forțele, să le aprovizioneze cu provizii și lansează o ofensivă de primăvară pentru a cuceri zonele depopulate”, descrie Roger Pardo-Maurer citat de Defense Romania.
Care ar trebui să fie răspunsul NATO în cazul folosirii EMP
Utilizărea EMP „ar provoca un răspuns colectiv al NATO, adică declanșarea articolului 5 al apărării comune” întrucât, susțin specialiștii, atacul ar putea să aibă consecințe asupra sateliților, atmosferei și mediului înconjurător.