O delegaţie turcă cere Washingtonului 40 avioane F-16 Block

O delegaţie turcă cere Washingtonului 40 avioane F-16 Block
Președinții Statelor Unite și Turciei, Joe Biden și Recep Tayyip Erdogan, la Summitul G20 de la Roma din octombrie 2021. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Roberto Monaldo

O delegație militară turcă a plecat în Statele Unite pentru negocieri cu oficialii de la Washington privind vânzarea a 40 de avioane F-16 Block 70/72 către Turcia.

,Pentru a realiza achiziția și modernizarea F-16 cât mai curând posibil, delegația tehnică a Ministerului Apărării Naționale s-a deplasat în SUA pentru a purta discuții la invitația SUA”, a precizat ieri Ministerul turc al Apărării într-un comunicat de presă.

Cerea Ankarei este prezentată ca o compensaţie pentru excluderea din programul F-35

Deși Washingtonul pare să fie de acord cu vânzarea de avioane F-16 către Turcia, Congresul SUA a adoptat recent un proiect de lege care obligă Casa Albă să demonstreze că achiziția va fi în interesul SUA și că avioanele livrate nu ar putea fi folosite împotriva Greciei.

În proiectul amintit sunt descrise măsurile concrete pentru ca flota de avioane să nu fie folosite pentru „survoluri neautorizate” în spaţiul aerial al Greciei; Erdogan a respins atunci proiectul de lege, declarând că omologul său american nu a stabilit nicio condiție pentru vânzare în marja unui summit NATO la Madrid.

Turcia a solicitat, anul trecut, ca SUA să-i vândă 40 de noi avioane de luptă F-16 Block 70/72 și 80 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane F-16. Cerea Ankarei este prezentată ca o compensaţie pentru excluderea din programul F-35 unde erau implicate mai multe companii turce din domeniul aviaţiei.

După întâlnirea de la summitul NATO de la sfârșitul lunii iunie cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, președintele american Joe Biden a declarat: „ar trebui să vindem F-16 Turciei. Am spus asta în decembrie și poziția mea nu s-a schimbat de atunci. Nu este în interesul nostru să nu le vindem. Avem nevoie de aprobarea Congresului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe