O femeie canadiană ar fi fost arestată, în ancheta privind scrisoarea cu ricină trimisă spre Casa Albă

O femeie canadiană ar fi fost arestată, în ancheta privind scrisoarea cu ricină trimisă spre Casa Albă
foto: Facebook

Autoritățile au arestat o persoană suspectată că ar fi trimis otrava letală ricină într-o scrisoare adresată Casei Albe, ce a fost interceptată totuși înainte de a fi la reședința președinției americane, a anunțat o sursă din rândul forțelor de aplicare a legii, duminică.

Suspecta ar fi o femeie canadiană. Ea e suspectată că ar fi trimis scrisoarea cu ricină spre Casa Albă

Într-un răspuns trimis jurnaliștilor de la Reuters, care căutau confirmarea informațiilor privind reținerea unei femei la granița canadiano-americană sub acuzația că ar fi trimis o scrisoare contaminată cu ricină, biroul teritorial din Washington al FBI a anunțat: „A fost făcută arestarea unei persoane despre care se crede că ar fi responsabiliă pentru trimiterea scrisorii suspecte”.

„Investigația este în curs de desfășurare”, au mai precizat reprezentanții FBI.

Sursa din rândul forțelor de aplicare a legii, care este familiară cu subiectul, dar care a dorit să rămână în anonimat, a explicat că „scrisoarea suspectă” din declarația publică a FBI se referă chiar la cea care conținea ricină. Aceeași persoană susține că arestarea s-a făcut pe numele unei femei cu cetățenie canadiană.

Poliția canadiană anunța, sâmbătă, că a primit o solicitare din partea FBI pentru asistență în anchetă, precum și că s-ar părea că scrisoarea respectivă a fost trimisă din Canada. Totodată, autoritățile canadiene au mai precizat că o analiză efectuată de FBI a scos la iveală „prezența ricinului”, un agent extrem de toxic. Deși apare natural, toxina necesită o acțiune deliberată pentru a putea fi transformată într-o armă letală – poate și mai îngrijorător este că încă nu se cunoaște vreun antidot.

Inițial, întrebat sâmbătă despre incident, FBI anunța o colaborare interinstituțională cu Serviciul Secret și autoritățile poștale cu privire la scrisoarea suspicioasă. Aceasta fusese interceptată la un oficiu poștal al guvernului american, înainte de a putea fi livratăla Casa Albă.

Nu este primul eveniment de acest gen – de-a lungul anilor au existat mai multe incidente cu scrisori cu ricină trimise oficialilor SUA.

Spre exemplu, în anul 2018, un om din Utah a fost pus sub acuzare pentru că a lansat amenințări legate de ricină către Donald Trump, președintele SUA.

Mai mult decât atât, alte două persoane au fost condamnate și trimise la închisoare în incidente separate, după ce au trimis scrisori îmbibate cu ricină către Barack Obama, pe când acesta încă era președinte.

Tags: