Oleg Tinkov, un oligarh rus sancționat de Marea Britanie, a fost obligat de Kremlin să-și vândă participația la o bancă importantă pe care a fondat-o. Presiunea din partea Moscovei au venit după ce a criticat dur războiul din Ucraina.
Tinkov a declarat pentru The New York Times că Moscova le-a impus directorilor Băncii Tinkoff să întrerupă legăturile cu el, la o zi după ce a publicat o postare pe Instagram în care a clasificat războiul drept un „masacru”, potrivit The Moscow Times.
Tinkov și-a vândut pachetul de 35% din TCS, grupul care deține 100% din Tinkoff Bank, companiei Interros a magnatului rus Vladimir Potanin, săptămâna trecută. Acesta nu a dezvăluit prețul, menționând doar că și-a vândut participația la 3% din ceea ce credea a fi valoarea acesteia. Bursa din Londra a evaluat pachetul de 35% la peste 20 de miliarde de dolari anul trecut.
„M-au făcut să-l vând din cauza declarațiilor mele”, a spus Tinkov într-un interviu publicat duminică.
Marea Britanie l-a sancționat pe fondatorul Tinkoff Bank prin înghețarea activelor și interdicțiile de călătorie.
Povestind amenințarea Kremlinului, Tinkov a spus că directorilor băncii li s-a transmis următorul mesaj: „Vom naționaliza banca dumneavoastră dacă nu o vinde… și dacă nu schimbați numele”.
Tinkoff Bank, care a declarat că nu a existat „nicio amenințare împotriva conducerii băncii”, a anunțat pe 22 aprilie că își va schimba numele în acest an.
Magnatul rus a adăugat că a angajat gărzi de corp: „Mi-au spus: «decizia în privința dumneavoastră a fost luată». Asta înseamnă că aș putea fi ucis. Nu exclud posibilitatea”.