Oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc, fără scăpare. Americanii au făcut anunțul

Oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc, fără scăpare. Americanii au făcut anunțul
Joe Biden, cel de-al 46-lea președinte al SUA. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

SUA închide ușile pentru oligarhul Vladimir Plahotniuc, a anunțat ambasadorul Americii de la Chișinău, Dereck J. Hogan, într-un interviu pentru Europa Liberă. Potrivit diplomatului, organele de aplicare a legii din Republica Moldova au posibilitatea să-l reîntoarcă acasă pe Plahotniuc, implicat în diverse scheme de corupție, de-a lungul timpului.

„Este important ca Republica Moldova şi, mai ales, Procuratura, organele de drept să facă tot ceea ce e posibil pentru a trage la răspundere toate persoanele care au participat la corupţie, inclusiv dl. Plahotniuc”, a declarat Dereck J. Hogan.

Republica Moldova, susținută activ de SUA, în lupta împotriva corupției

Lupta împotriva corupției trebuie să fie o prioritate pentru noua administrație din Republica Moldova, consideră diplomatul american, un aspect asumat de președintele Maia Sandu.

„Şi noi înţelegem unde vrea să meargă acest Guvern în acest domeniu şi dacă putem lua în calcul faptul că societatea aşteaptă foarte curând rezultate pe acest domeniu, societatea internaţională, partenerii de dezvoltare, noi trebuie să oferim suportul nostru cât mai rapid posibil şi asta o să facem.

Săptămâna trecută, noi am stabilit un dialog cu preşedinta ţării, la această şedinţă a fost prezent noul şef al USAID şi noi am oferit tot suportul nostru pentru a reforma sistemul judecătoresc şi asta o să facem”, a declarat Dereck J. Hogan.

În baza rezultatelor prezidențiale și parlamentare, decizia poporului moldovean este foarte clară, a atenționat diplomatul.

„Eu cred că trebuie să recunoaştem că fără voinţă politică nimic nu se poate face. Şi dacă sistemul judecătoresc nu face suficient progres, de exemplu, pe recuperarea banilor furaţi, dacă nu face suficient pe domeniul urmăririi penale a tuturor persoanelor corupte, eu cred că poporul va cere o schimbare foarte rapid”, a transmis americanul.