OMS analizează noua tulpină mutant a coronavirusului. Este mult mai transmisibilă și scade eficiența vaccinării

OMS analizează noua tulpină mutant a coronavirusului. Este mult mai transmisibilă și scade eficiența vaccinării
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Organizația Mondială a Sănătății se va reuni vineri pentru a evalua o nouă variantă detectată în Africa de Sud despre care există temeri că este cea mai gravă variantă de Covid-19 identificată până acum.

OMS analizează o nouă posibilă tulpină mutant de COVID-19

În ședința se va stabili dacă varianta B.1.1.529 trebuie desemnată ca variantă de „interes” sau de „preocupare”. Varianta, care a fost identificată marți, a atras inițial atenția deoarece poartă un „număr extrem de mare” de mutații, scrie The Guardian.

Unii lideri mondiali au răspuns în grabă prin emiterea de noi măsuri de precauție și restricții de călătorie, în timp ce piețele din întreaga lume au înregistrat scăderi provocate de incertitudine.

Oficialii din domeniul sănătății au pus vineri statele în alertă, cerându-le să efectueze „screening și testare riguroase” ale călătorilor care au sosit din Africa de Sud, Botswana și Hong Kong și să urmărească și să testeze contactele acestora.

Secretarul pentru Sănătate, Rajesh Bhushan, a cerut tuturor statelor să se asigure că mostrele de la călătorii infectați cu Covid-pozitivi sunt trimise rapid la laboratoarele de secvențiere a genomului pentru testare. Singapore, un important centru de tranzit, a declarat vineri că va restricționa sosirile din Africa de Sud și din țările din apropiere. Tuturor rezidenților care nu sunt din Singapore sau nepermanenți cu istoric de călătorie recent în Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe li se va interzice intrarea sau tranzitul prin Singapore, a declarat ministerul sănătății. De asemenea, Japonia va restrânge controalele la frontieră pentru vizitatorii din Africa de Sud și din alte cinci țări africane, a informat serviciul de știri Jiji.

Consecințele unei noi tulpini

La întâlnire, OMS poate decide dacă să dea sau nu variantei B.1.1.529 un nume din alfabetul grecesc. Dacă se întâmplă, este probabil să fie numit Nu, următoarea literă disponibilă.

Anglia a anunțat că va interzice temporar zborurile din Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho și Eswatini de vineri miezul nopții și că călătorii care se întorc din acele destinații vor trebui să fie plasați în carantină. Israelul a urmat exemplul, spunând că va interzice cetățenilor săi să călătorească în sudul Africii.

Surse din serviciul public din Marea Britanie au spus că varianta, despre care se teme că este mai transmisibilă și are potențialul de a sustrage imunitatea, reprezintă „o amenințare potențială semnificativă pentru programul de vaccin pe care trebuie să-l protejăm cu orice preț”.

Secretarul pentru sănătate al Marii Britanii, Sajid Javid, a confirmat că Agenția de Securitate a Sănătății din Regatul Unit (UKHSA) investighează, spunând că „sunt necesare mai multe date, dar luăm măsuri de precauție acum”, într-un tweet joi seara.

Tags:
Ultima oră
10:15 - Vasile Petrariu: Peste 80% dintre angajații STB continuă greva. Nu știu cât va mai dura (VIDEO)
09:43 - Cod portocaliu de viscol în Caraş-Severin și Hunedoara// Moldova, Muntenia și Dobrogea, sub cod galben de ninsoare
09:24 - Regimul de la Kremlin plănuiește o lovitură de stat în Ucraina. Care ar fi miza răsturnării guvernului
08:22 - A patra zi de grevă a Societății de Transport București. O parte dintre tramvaie și troleibuze au reluat activitatea
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)