Varianta Delta a devenit predominantă în Europa, au declarat reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și cei ai Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), care au făcut apel către guverne, pentru creșterea numărului de teste gratuite.
„OMS recomandă ca ţările să crească accesul la teste gratuite, dezvoltând secvenţierea, să stimuleze cazurile-contact să se plaseze în carantină şi cazurile confirmate să se izoleze, consolidând monitorizarea pentru a rupe lanţurile de transmisie şi a se asigura că persoanele asupra cărora planează cele mai mari riscuri sunt vaccinate”, a precizat organizaţia ONU.
Dintre cele 30 de state europene analizate, varianta Delta a devenit majoritară în 19 țări. În următoarele patru săptămâni, numărul de cazuri ar putea chiar să se dubleze, potrivit estimărilor ECDC.
30 de ţări sunt monitorizate de ECDC, dintre care 27 sunt ale Uniunii Europene (UE). Potrivit specialiștilor, nivelul de îngrijorare pe fondul creșterii numărului de infectări cu tulpina Delta a trecut dela „scăzut” la „moderat”. În Spania, Portugalia, Malta și Cipru, gradul de îngrijorare este „ridicat”.
Datele publicate institutul olandez RIVM arată că, în special, varianta mai infecțioasă a SARS-COV-2, Delta, a fost s-a transmis la persoane vaccinate în schemă completă. Circa 77% dintre pacienții noi de săptămâna trecută nu fuseseră vaccinați deloc, însă restul primiseră măcar o doză sau chiar pe ambele.