OMS: Varianta Delta este cea mai rezistentă tulpină de COVID-19. Îi va ataca pe cei mai vulnerabili mai ales în locurile cu rate scăzute de vaccinare

OMS: Varianta Delta este cea mai rezistentă tulpină de COVID-19. Îi va ataca pe cei mai vulnerabili mai ales în locurile cu rate scăzute de vaccinare
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Varianta Delta extrem de contagioasăeste cea mai rapidă și mai rezistentă tulpină de coronavirus de până acum și va „înlătura” persoanele cele mai vulnerabile, în special în locurile cu rate scăzute de vaccinare împotriva Covid-19, au avertizat luni oficialii Organizației Mondiale a Sănătății.

Delta, identificată pentru prima dată în India, are potențialul „de a fi mai letală, deoarece este mai eficientă înprivința modului în care este transmisă între oameni și va afecta în cele din urmă acele persoane vulnerabile care se vor îmbolnăvi grav, acestea urmează să fie spitalizate și potențial să moară”, a declarat Dr. Mike Ryan, director executiv al programului de urgență pentru sănătate al OMS, potrivit cnbc.com.

Ryan a spus că liderii mondiali și oficialii din domeniul sănătății publice pot ajuta la apărarea celor mai vulnerabili prin donarea și distribuirea vaccinurilor împotriva Covid.

„Putem proteja acele persoane vulnerabile, acei muncitori de primă linie”, a spus Ryan, „și faptul că nu am făcut-o, așa cum a spus directorul general [Tedros Adhanom Ghebreyesus], este, din nou și din nou, un eșec moral catastrofal la un nivel global. ”

OMS a declarat vineri că “Delta” devine varianta dominantă a bolii la nivel mondial.

Agenția a declarat “Delta” o „variantă de îngrijorare” luna trecută. O variantă poate fi etichetată drept „îngrijorătoare” dacă s-a dovedit a fi mai contagioasă, mai mortală sau mai rezistentă la vaccinurile și tratamentele actuale, potrivit OMS.

Delta înlocuiește acum tulpina Alfa, varianta extrem de contagioasă care a străbătut Europa și mai târziu SUA la începutul acestui an, a declarat dr. Paul Offit, directorul Centrului de educație pentru vaccinuri de la Spitalul de Copii din Philadelphia, într-un interviu recent.

Studiile sugerează că este cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât Alfa, care era mai contagioasă decât tulpina inițială care a apărut în Wuhan, China, la sfârșitul anului 2019. „Trebuie să ne vaccinăm acum. Vaccinează-i pe toți acum ”, a spus Offit.

Delta s-a răspândit acum în 92 de țări, a declarat luni Maria Van Kerkhove, conducătorul tehnic al OMS pentru Covid. Acum reprezintă cel puțin 10% din toate cazurile noi din Statele Unite, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și este pe cale să devină varianta dominantă a națiuni.

Varianta Delta devenine tulpina dominantă în Marea Britanie, depășind varianta Alfa, care a fost detectată pentru prima dată în țară toamna trecută. Varianta delta reprezintă acum mai mult de 60% din cazurile noi din Marea Britanie.

Oficialii OMS au spus că au existat rapoarte conform cărora varianta delta provoacă și simptome mai severe, dar că sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste concluzii. Cu toate acestea, există semne că tulpina delta ar putea provoca simptome diferite decât alte variante.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)