ONU avertizează asupra riscului unei „furtuni perfecte” din cauza întârzierilor în vaccinarea copiilor

ONU avertizează asupra riscului unei „furtuni perfecte” din cauza întârzierilor în vaccinarea copiilor
29 November 2020, Yemen, Sanaa: A Yemeni child reacts after receiving the Polio vaccine as part of a three-day house-to-house national immunization campaign to vaccinate more than 5 million children across Yemen. Photo: Hani Al-Ansi/dpa

ONU avertizează că anul acesta există riscul să se producă „o furtună perfectă” dacă restricțiile impuse pentru limitarea transmiterii COVID-19 sunt ridicate prea repede și dacă nu se recuperează întârzierile cu vaccinarea copiilor.

23 de milioane de copii nu au fost vaccinați cu serurile care se administrează în mod obișnuit la vârsta lor, din cauza restricțiilor anti-COVID, dar și pentru că eforturile sistemului sanitar s-au canalizat de mai bine de un an spre lupta cu pandemia.

ONU atrage atenția că milioane de copii sunt vulnerabili în fața rujeolei și a altor boli mortale, notează AFP.

E cel mai mare număr din ultimul deceniu, cu 3,7 milioane mai mare decât în 2019, arată date publicate de OMS și UNICEF.

Și OMS atrage atenția asupra importanței vaccinării copiilor

„În 2021 există riscul să se producă o furtună perfectă”, a declarat dr. Kate O’Brien, directoare a departamentului pentru vaccinare din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Din cauza pandemiei, numeroase resurse și personal sanitar au fost concentrate spre lupta împotriva COVID. În plus, unii oameni au fost reticenți să se mai deplaseze de teama de a nu se infecta.

Oficialul OMS a punctat că nevaccinarea copiilor și ridicarea prea rapidă a restricțiilor, care au funcționat și în cazul altor boli, îşi arată deja efectele. De exemplu, în Pakistan au apărut mai multe focare de rujeolă.

Acești doi factori sunt „furtuna perfectă împotriva căreia tragem acum un semnal de alarmă pentru că trebuie să acţionăm imediat pentru a-i proteja pe aceşti copii”, a mai afirmat dr. Kate O’Brien, potrivit AFP.