Paletele turbinelor eoliene ar putea fi reciclate și transformate în ursuleți gumați, spun oamenii de știință

Paletele turbinelor eoliene ar putea fi reciclate și transformate în ursuleți gumați, spun oamenii de știință
Paletele turbinelor eoliene ar putea fi reciclate și transformate ursuleți gumați, sursă foto: captură YT

Cercetătorii proiectează o rășină compozită pentru palete care să poată să le descompună pentru a obține noi produse, inclusiv dulciuri, arată The Guardian.

Ursuleți gumați din eolienele producătoare de energie

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au realizat o rășină compozită pentru palete prin combinarea fibrelor de sticlă cu un polimer de origine vegetală și unul sintetic.

Odată ce paletele au ajuns la sfârșitul duratei de viață, materialele pot fi descompuse și reciclate pentru a face noi produse, sursă foto: captură YT

Odată ce paletele au ajuns la sfârșitul duratei de viață, materialele pot fi descompuse și reciclate pentru a face noi produse, inclusiv bomboane gumate.

Energia eoliană este una dintre formele dominante de energie regenerabilă. Cu toate acestea, paletele turbinelor, de obicei fabricate din fibră de sticlă, pot avea lungimea unei jumătăți de teren de fotbal și cauzează probleme în ceea ce privește eliminarea lor din circuit, multe fiind aruncate la gropile de gunoi atunci când ajung la sfârșitul ciclului lor de utilizare.

Un atom de carbon provenit dintr-o plantă nu este diferit de un atom de carbon provenit dintr-un combustibil fosil

Pentru a lupta cu deșeurile, cercetătorii au conceput o nouă formă de rășină. Descompunerea rășinii într-o soluție alcalină a produs lactat de potasiu, care poate fi purificat și transformat în dulciuri și băuturi nealcoolice.

„Am recuperat lactatul de potasiu la calitate alimentară și l-am folosit pentru a face bomboane gumate în formă de ursuleț, pe care le-am mâncat”, a declarat John Dorgan, unul dintre autorii lucrării.

Referitor la consumul de ursuleți gumați care provin dintr-o turbină eoliană, Dorgan spune că „un atom de carbon provenit dintr-o plantă, cum ar fi porumbul sau iarba, nu este diferit de un atom de carbon provenit dintr-un combustibil fosil.

Totul face parte din ciclul global al carbonului, iar noi am demonstrat că putem trece de la biomasa de pe câmp la materiale plastice durabile și înapoi la produse alimentare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe