Paragraful secretizat din decretul de mobilizare semnat de Putin prevede încorporarea unui milion de oameni

Paragraful secretizat din decretul de mobilizare semnat de Putin prevede încorporarea unui milion de oameni
Sursa Foto: Hepta - Sergej Bobylev

Noi detalii ies la iveală după ce Putin a semnat decretul mobilizării parțiale. Astfel, un paragraf secretizat din decretul semnat de Putin ar permite ministerului Apărării să încorporeze un milion de oameni, scrie Novaia Gazeta, citând o sursă de la Kremlin.

Ce conține paragraful secret din decretul semnat de Putin

Jurnaliștii ruși au remarcat imediat că paragraful 7 al documentului este desemnat „pentru uz oficial”.

Ulterior, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, secretarul de presă al Kremlinului Dmitri Peskov a afirmat că articolul secretizat se referă la numărul de rezerviști care ar putea fi chemați pentru serviciul militar.

„Singurul lucru pe care îl pot spune este că Serghei Șoigu a zis în declarațiile sale: ‘300 de mii de oameni’. Aici vorbim despre numărul de până la 300 de mii de oameni”, a precizat Peskov.

Potrivit unor surse din mai multe ministere contactate de jurnaliștii de la Novaia Gazeta, nici măcar celelalte departamente ale guvernului rus nu au primit textul integral al decretului și nu există nicio modalitate de a-l vedea prin MEDO (sistemul interdepartamental de gestionare a documentelor folosit de guvernul rus).

„Din accesul meu la MEDO văd același text ca toți ceilalți: al șaptelea paragraf este ascuns”, a spus directorul unui departament ministerial.

„Pentru uz oficial” este cel mai înalt nivel de clasificare prevăzut de legislația din Rusia.

Dmitri Peskov a evitat însă să răspundă întrebărilor presei despre conţinutul celui de-al şaptelea punct din decretul prezidenţial privind mobilizarea parţială – care nu a fost dat publicității – menționând că este „secret de serviciu”, potrivit Lenta.ru.

Dispoziții secretizate referitoare la ordinul de mobilizare

Oficialul a menționat însă că acesta se referă la numărul de cetăţeni care ar urma să fie mobilizaţi (efectiv).

„Ce vă pot spune este că, aşa cum a declarat Serghei Kujughetovici (n.r. Serghei Şoigu) în interviul său, este vorba de 300.000 oameni„, a menționat vocea Kremlinului.

Urmăriți B1TV.ro și pe