Parisul și alte 15 departamente franceze, în lockdown total timp de o lună. Jean Castex: Să trăim cu virusul înseamnă să nu uităm că poate atinge pe oricine oricând

Parisul și alte 15 departamente franceze, în lockdown total timp de o lună. Jean Castex: Să trăim cu virusul înseamnă să nu uităm că poate atinge pe oricine oricând
foto: Pixabay

Parisul, Nisa și mai multe zone franceze vor intra într-un lockdown pentru o perioadă de o lună, în contextul în care numărul de cazuri noi de COVID-19 este în creștere și spitalele au ajuns la saturație în mai multe zone din țară, a anunțat prim-ministrul francez Jean Castex, joi, când a mai precizat printre altele că urmează să se vaccineze cu serul de la AstraZeneca.

Franța se numără printre statele care vor relua vaccinarea cu serul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, după ce Agenția Europeană a dat un verdict pozitiv pe fondul suspiciunilor legate de semnalarea unor cazuri de tromboză la persoane cărora le-au fost administrate doze din acest ser.

Parisul și alte 15 departamente franceze intră în lockdown total timp de o lună

Începând de vineri, 16 departamente franceze vor intra într-un lockdown total, în replică la efectele celui de-al treilea val pandemic. Printre zonele vizate de noile restricții se numără și Parisul, și regiunea nordică a țării, potrivit Euronews.

De asemenea, va intra în lockdown și departamentul Alpes-Maritimes, unde se află orașul Nisa. Călătoriile din zonele aflate sub lockdown vor fi interzise.

În zonele aflate sub lockdown, școlile vor rămâne deschise, însă liceele vor funcționa la jumătate din capacitate. Magazinele non-esențiale se vor închide.

Pe perioada restricțiilor de tip lockdown, locuitorii zonelor vizate vor putea să se plimbe și să facă sport fără limită de timp, dar vor trebui să își justifice formal acțiunile și să nu se îndepărteze la mai mult de 10 kilometri de locuință.

Ce a declarat Jean Castex, prim-ministrul Franței

La nivel național, interdicția de circulație va fi redusă ca timp, în sensul că intervalul orar în care nu poate fi părăsită locuința va începe de la 7 PM, ora locală, și nu de la 6 PM, cum se întâmpla până acum. În acest context, premierul francez Jean Castex i-a îndemnat pe cetățeni să rămână vigilenți.

Invocând un studiu realizat de Institutul Pasteur, Jean Castex a precizat că 29% dintre infectări au avut loc la serviciu. Mai mult de jumătate dintre acestea au fost provocate de persoane care au mers la muncă, deși prezentau simptome. Astfel, prim-ministrul Franței i-a implorat pe cetățeni să lucreze de la domiciliu măcar patru zile din cinci.

Jean Castex s-a arătat de părere că situația din Franța s-a înrăutățit semnificativ, cu varianta britanică a coronavirusului reprezentând la ora actuală aproape 75% din cazuri. El susține că persoane tinere și sănătoase ajung la terapie intensivă, unde sunt internate pentru perioade mai lungi de timp decât înainte.

Nu în ultimul rând, premierul Jean Castex a declarat că accelerarea răspândirii arată ca un „al treilea val”, iar țara se apropie de 100.000 de decese asociate noului coronavirus.

„Să trăim cu virusul înseamnă să nu uităm că poate atinge pe oricine oricând”, a adăugat demnitarul francez.

Ultima oră
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință
20:22 - Vasile Bănescu (BOR): În absența valorilor tari, o societate face implozie. Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos de altădată care a trecut prin necesitudini crunte ale istoriei (VIDEO)