Partidele lui Macron și Le Pen, rezultate slabe la alegerile regionale din Franța pe fondul unui absenteism istoric. Tabăra președintelui vorbește despre „o palmă democratică peste față”

Partidele lui Macron și Le Pen, rezultate slabe la alegerile regionale din Franța pe fondul unui absenteism istoric. Tabăra președintelui vorbește despre „o palmă democratică peste față”
foto: Hepta.ro / DPA Images / Ludovic Marin

Președintele francez Emmanuel Macron și Marine Le Pen au fost marii perdanți ai alegerilor regionale și departamentale desfășurate duminică în Franța, unde prezența la urne a înregistrat un nou minim istoric. Rezultatele exit-poll au plasat absenteismul la un nivel-record, undeva între 66% și 68%, în creștere cu circa 18 procente comparativ cu scrutinul regional din 2015, transmite Euronews.

Partidele lui Macron și Le Pen, rezultate slabe la alegerile regionale din Franța pe fondul unui absenteism istoric

Deși a avut în prim-plan probleme de ordin local, votul de duminică a fost văzut de mulți ca o avanpremieră pentru alegerile prezidențiale de anul viitor, când multă lume se așteaptă la un tur II între Macron și Le Pen.

Votanții au fost așteptați la urne să își aleagă consilierii pentru 13 regiuni și 96 de departamente franceze. Partidele care au obținut peste 10% vor merge în turul al doilea, programat pentru 27 iunie.

Atât La Republique en Marche (LREM) al lui Macron, cât și Rassemblement National (RN) al lui Le Pen au eșuat în a obține câștigurile sperate.

Absenteismul istoric, „o palmă democratică peste față”, spune tabăra președintelui francez

Tabăra lui Emmanuel Macron a descris absenteismul-record drept „o palmă democratică peste față”, în timp ce Marine Le Pen a pus rezultatele slabe ale partidului său tot pe seama absenteismului.

Ea și-a îndemnat susținătorii să se mobilizeze și să meargă la urne duminica viitoare, când are loc turul al doilea: „După luni de restricții asupra libertăților voastre, vă cer să vă deblocați ideile și să redresați rezultatul acestei prime runde. Mergeți la urne”.

Comparativ cu 2015, se estimează că RN va pierde 8% sau chiar 9% la nivel național.

Per total, candidații în funcție au obținut rezultate bune în primul tur, unde partidul Les Republicains (LR) are toate șansele să își păstreze pozițiile din Hauts-de-France, Auvergne-Rhone-Alpes și Ile-de-France. La nivel național, LR conduce cu 27,2% din voturi, având cu mult peste scorul de 19% înregistrat de RN.

Partidul Socialist, mai mult sau mai puțin decimat după alegerile prezidențiale din 2017, este cotat ca mare favorit la păstrarea președințiilor regionale în Occitanie și New Aquitaine. Candidații săi în exercițiu au un ușor avantaj și în Bourgogne-Franche-Comte, Brittany și Centre-Val-de-Loire.

În schimb, LREM s-a clasat la un procent de circa 10% – 11% la nivel național. Fondat în 2017, partidul președintelui Macron încă nu reușește să convingă la nivel local.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)