UPDATE // Partidul oligarhului Plahotniuc se RETRAGE de la putere în Republica Moldova. Maia Sandu: ‘În sfârşit am câştigat în faţa răului’ (VIDEO)

UPDATE // Partidul oligarhului Plahotniuc se RETRAGE de la putere în Republica Moldova. Maia Sandu: 'În sfârşit am câştigat în faţa răului' (VIDEO)
Foto: Vlad Plahotniuc / Facebook

Criză politică din Republica Moldova este pe punctul de a se rezolva. Oligarhul Vlad Plahotniuc a decis să predea pașnic puterea, după ce toate marile puteri l-au somat să renunțe la guvernare. După ce, vineri, ambasadorul SUA la Chișinău a făcut o vizită fulger la partidul lui Plahotniuc (PDM), membrii Guvernului au fost convinși să renunțe la funcții. Nu este clar dacă Plahotniuc a fost de acord cu această decizie, sau pur și simplu a fost forțat să accepte situația.

UPDATE 19:39:

Reacţia viceprim-ministrului Andrei Năstase: Copreşedintele blocului ACUM a îndemnat amenii să vină, duminică, în centrul capitalei, pentru a participa la „marşul poporului”.

„De mâine, cu toţii la muncă. Să facem din Moldova ţara în care vrem să ne creştem copii, ţara în care oamenii se întorc şi nu mai pleacă niciodată”, a declarat Andrei Năstase pentru Jurnal TV.

UPDATE 19:01:

Reacţia Maiei Sandu:„În sfârşit am câştigat în faţa răului (…) Sunt onorată să fiu prim-ministrul acestei ţări.Sperăm că decizia PD este una asumată şi sinceră, şi nu reprezintă o capcană prin care şi rezervă timp pentru pregătirea de acţiuni subversive”, a spus Maia Sandu, relatează TVR Moldova, care citează declaraţiile ei dintr-o conferinţă de presă, susţinuta la scurt timp după ce guvernul Pavel Filip şi-a anunţat demisia.

În plus, Maia Sandu a cerut conducătorilor PD-ului să înceteze imediat terorizarea funcţionarilor publici şi să nu mai dea ordine ilegaleşi a cerut judecătorilor Curţii Constituţionale să-şi revizuiască hotărârile şi să-şi dea demisia în corpore.Ea a lansat şi un mesaj în limba engleză, către partenerii internaţionali, mulţumind pentru sprijinul acordat Republicii Moldova.

Reacţia lui Igor Dodon: plecarea PDM de la guvernare este o „mică victorie simbolică”, iar „uzurpatorii şi-au recunoscut înfrângerea”, relatează Adevărul.md. El le-a cerut, de asemenea, judecătorilor Curţii Constituţionale a Rep. Moldova să revizuiască deciziile pe care le-au adoptat începând cu data de 7 iunie.

Reacţia lui Pavel Filip: potrivit fostului prim-ministrul din guvernul impus de Vladimir Plahotniuc, Partidul Democrat (condus de Plahotniuc) a decis să plece de la guvernare şi din cauza faptului că asupra funcţionarilor publici ar fi fost exercitată o presiune enormă.

El a caracterizat, de asemenea guvernul Maiei Sandu drept „convenţional proeuropeană”, făcând aluzie la o afirmaţie recentă a lui Vladimir Putin, care a declarat că partidele care formează Blocul ACUM sunt „convenţional proeuropene”.

Conferinţa de presă susţinută de Pavel Filip, vineri, după anunţul demisiei

Anunțul oficial privind renunțarea la putere a fost făcut de un vicepreședinte PDM, semn că Plahotniuc nu a tolerat prea bine cursul evenimentelor. Acesta a anunțat că toți membrii Guvernului Pavel Filip vor demisiona, pentru a face loc celor din Guvernul Maia Sandu.

Rămâne de văzut cât de repede vor reuși reprezentanții noii puteri, susținuți în mod excepțional, atât de Rusia, cât și de UE și SUA, să preia efectiv controlul puterii în Moldova, în condițiile în care instituții cheie, cum ar fi procuratura și Curtea Constituțională, sunt încă sub influența oligarhului Plahotniuc. De asemenea, e de urmărit și ce se va întâmpla cu Plahotniuc însuși, atunci când justiția moldoveană va fi liberă să își facă treaba în mod independent.

Ultima oră
22:37 - CS U Craiova caută antrenor de calibru: Trei nume „grele” pe lista oltenilor
22:35 - Claudiu Năsui contrazis de analiștii economici: „Din 100 de lei câștigați, românii rămân cu 34,8 lei în buzunar după plata taxelor”
21:42 - Accident în București: Cum au reușit polițiștii să se răstoarne cu mașina, în plină zi (FOTO)
21:34 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre introducerea vaccinării periodice împotriva COVID-19: „Cred că putem să ne gândim ca la vaccinarea antigripală”
21:13 - Ioana Mihăilă, despre testarea periodică a medicilor nevaccinați din fonduri proprii: “Semnalele pe care le-am primit sunt bune”/ “Aproximativ 58% din personalul sanitar este vaccinat”
20:55 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunță creșterea plăților pentru medicii de familie care vaccinează la domiciliu
20:35 - O familie de români a plecat cu Tico la mare, în Grecia, fără roată de rezervă. Ce au pățit pe drum cei patru pasageri și cum arăta portbagajul (FOTO)
20:33 - Ioana Mihăilă, despre posibile restricții pentru nevaccinați: „Nu e vorba doar despre accesul în mall-uri, e vorba de spații publice închise neesențiale, în weekend”
20:15 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, dezvăluie cel mai pesimist scenariu privind valul 4: „87% din noile cazuri şi 91% din decesele din ultimele săptămâni sunt la persoane nevaccinate”
19:55 - OMS recomandă guvernelor din Europa creșterea numărului de teste gratuite anti-COVID-19, pe fondul evoluției variantei Delta