EXCLUSIV // Fostul premier al Republicii Moldova, Pavel Filip a efectuat, marți, la București o vizită neașteptată în cadrul căreia a avut întrevederi cu mai mulți politicieni, printre care se numără fostul președinte al României, Traian Băsescu, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul de interne, Mihai Fifor, și ex-premierul României, Victor Ponta.
Este prima întâlnire a lui Pavel Filip cu oficiali de rang înalt de la București, după criza politică din Republica Moldova, declanșată la începutul lunii iunie, când Curtea Constituțională a declarat ilegală alegerea conducerii Parlamentului Republicii Moldova și votarea noului Guvern condus de Maia Sandu. Atunci judecătorii au instituit interimatul funcției de președinte în persoana lui Pavel Filip, care a anunţat dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate. În cele din urmă la presiunea statelor occidentale în frunte cu SUA, și a Federației Ruse, guvernul interimar, format de Partidul Democrat a renunţat la putere, în favoarea executivului învestit de Parlament, condus de Maia Sandu.
În acest context, fostul premier al Republicii Moldova, Pavel Filip, a vorbit în exclusivitate pentru B1.ro despre evoluțiile politice din ultimele luni de la Chișinău și despre modul în care percepe actuala guvernare formată din blocul ACUM și socialiștii președintelui Igor Dodon.
Pavel Filip a criticat dur actuala coaliție guvernamentală din Republica Moldova, despre care a precizat că a avut în ultimele luni ca prioritate răfuiala politică și răzbunarea pe oficialii care au susținut vechea putere.
“În ultimele luni, Republica Moldova s-a întors cu zeci de ani în urmă. Această coaliție de guvernare, numită ”convențional pro-europeană”, s-a ținut doar de răfuieli politice și răzbunare. Titlurile de știri de la Chișinău se referă doar la demisii și numiri în funcții a unor membri de partid, concursuri trucate sau anulate, lipsă de transparență. Nu se întâmplă nimic bun pentru cetățeni. Din păcate, când privesc activitatea noii puteri, văd, pe slow motion, o mașină care iată-iată se izbește de un zid. Nu este zi în care această guvernare să nu dezamăgească pe cineva: susținători, cetățeni, parteneri externi”, a declarat fostul premier Pavel Filip.
Potrivit acestuia, actuala coaliție de guvernare este responsabilă pentru politizarea instituțiilor și pentru creșterea influenței rusești, invocând faptul că PSRM a obținut instituții importante, în special structurile de forță și securitate.
“Ceea ce face în ultimele luni această coaliție de guvernare se înscrie în 2 categorii: politizarea instituțiilor și creșterea influenței rusești. Primul lucru pe care l-a făcut noul Guvern a fost să dea afară câteva zeci de profesioniști care munceau în instituțiile statului și fuseseră numiți prin concursuri publice. În locul acestora Guvernul a instalat membri de partid din coaliția de guvernare. În al doilea rând, din păcate, în această alianță s-au întâlnit ”șmecherul” cu ”naivul”. Cei de la ACUM simt tot mai mult presiunea ”pitonului” PSRM, un partid (deși pro-rus) cu experiență și resurse mult mai mari decât cele ale ACUM. Din naivitate și prin complicitatea celor de la ACUM, socialiștii au obținut instituții importante, în special structurile de forță și securitate: Ministerul Apărării, Serviciul Protecție și Pază de Stat, Serviciul de Informații și Securitate, șeful Centrului Național Anticorupție a devenit un consilier al liderului socialiștilor (președintele Dodon), președintele Curții Constituționale a ajuns un deputat PSRM, Procurorul General a fost numit de Dodon, iar Consiliul Suprem de Securitate al președintelui Dodon a primit atribuții extraordinare. Sunt doar câteva dintre lucrurile grave care se întâmplă astăzi în Republica Moldova. Influența și prezența rusească în țara noastră crește în fiecare zi, iar instituțiile statului și justiția devin tot mai politizate. Desigur, toate acestea nu aduc Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană sau mai aproape de România, ci dimpotrivă. Blocul ACUM, deși e parte a puterii de la Chișinău, în realitate nu are influență asupra chestiunilor și deciziilor strategice. Fiecare compromis și înțelegere pe care o fac cu socialiștii plasează Republica Moldova pe zeci de ani înainte într-o zonă gri, într-o zonă înghețată, ceea ce înseamnă îndepărtarea de valorile europene și cele românești”, a mai precizat Pavel Filip.
Întrebat despre vizita pe care a efectuat-o recent în România, fostul premier moldovean a explicat că aceasta nu a vizat obținerea unui sprijin pentru formațiunea sa politică, Partidul Democrat, ci un sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova.
“Vizita în România a fost, în primul rând, o vizită de suflet. În perioada mandatului meu la Guvern am avut o relație foarte bună cu Bucureștiul și am reușit să lansăm sau să implementăm zeci de proiecte strategice, care să apropie țările noastre. Și asta pentru că eu sincer cred că apropierea se poate face nu prin declarații, ci, mai degrabă, prin proiecte concrete de interconectare: poduri, autostrăzi, gazoduct, educație, cultură. Am venit la București nu ca să cer sprijin pentru formațiunea politică din care fac parte. Am venit la București ca să cer sprijin pentru Republica Moldova, pentru parcursul european al țării noastre, pentru că îmi pasă de oamenii de aici și de calea pe care va merge țara. Cred că trebuie să mergem ferm înainte pe drumul european, prin apropiere de România. Știu că și la București există oameni cărora le pasă de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova și de drumul pe care merge, așa că m-am întâlnit cu o parte dintre aceștia. Și vă asigur că toți au manifestat susținere pentru parcursul european al țării noastre”, a mai spus fostul premier.
Sursa foto: Facebook
De asemenea acesta a declaratcă autoritățile de la București și-au exprimat susținerea pentru democrație și stat de drept în Republica Moldova, obiective fațăde care, în opinia sa, actuala guvernare de la Chișinău se îndepărtează.
“Autoritățile de la București își doresc să vadă Republica Moldova ireversibil ancorată în parcursul european, în valorile europene, democrație și stat de drept. Din păcate, cred că, odată cu venirea actualei puteri, acest deziderat se pierde încet, iar Moldova intră într-o zonă gri pe mulți ani înainte”, a conchis Pavel Filip.
De remarcat este faptul că și o parte din actuala putere de la Chișinău reprezentată de miniștrii blocului ACUM folosesc discursul pro-europeanși acuză vechea putere că a îndepărtat Republica Moldova de parcursul European.
Ministrul de Externe, Nicolae Popescu a precizat luni, la București, în marja Reuniunii Anuale a Diplomației Române, că guvernul condus de Maia Sandu a redeschis ușile occidentului, pe care guvernul Pavel Filip le-ar fi închis.
„Republica Moldova s-a aflat într-o situație de izolare crescândă față de UE sub guvernarea precedentă din cauza mai multor abuzuri antidemocratice de la Chișinău. Până acum trei luni Republica Moldova avea finanțarea europeană sistată, din cauza evoluțiilor negative de la Chișinău, SUA nu mai ofereau asistență. Astăzi noua guvernare de la Chișinău redeschide ușile din occident, redeschide ușile din UE, de la Washington. Pe foarte multe dosare avem sprijinul deschis al României, care ne reajută să redesschidem aceste uși,ne reajută să readucem în Republica Moldova asistența europeană, sprijinul politic dar și financiar datorită căruia și fără de care Republica Moldova nu poate exista ca stat”, a declarat ministrul Nicolae Popescu.