Planeta se confruntă cu o creștere periculoasă de 2.7 grade Celsius, avertizează ONU

Planeta se confruntă cu o creștere periculoasă de 2.7 grade Celsius, avertizează ONU
Poluarea aerului. Sursa foto: Pixabay

Conform unui raport publicat de către ONU, planeta se confruntă cu o creștere periculoasă a temperaturii medii cu 2.7 grade Celsius, dacă țările nu reușesc să-și onoreze angajamentele climatice, arată The Guardian.

Publicația de marți avertizează că angajamentele actuale ale țărilor ar reduce carbonul cu doar aproximativ 7,5% până în 2030, mult mai puțin decât reducerea cu 45% pe care oamenii de știință o spun că este necesară pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5C , obiectivul summit-ului Cop26, de la Glasglow.

Concentrația de dioxid de carbon, cel mai important gaz cu efect de seră, este acum cu 50% mai mare decât la începutul Revoluției Industriale, când se ardeau la foc continuu combustibili fosili, se prezintă, de asemenea, în comunicatul ONU, privind nivelul gazelor de seră din atmosferă.

„Un semnal de alarmă fulminant”

António Guterres, secretarul general al ONU, a descris descoperirile drept „un semnal de alarmă fulminant” pentru liderii mondiali, în timp ce experții au cerut măsuri drastice împotriva companiilor de combustibili fosili.

Deși peste 100 de țări au promis că vor atinge emisii nete zero la jumătatea secolului, acest lucru nu ar fi suficient pentru a preveni dezastrul climatic, potrivit raportului ONU.

„Țările risipesc o oportunitate masivă de a investi resursele fiscale și de recuperare pentru Covid-19 în moduri durabile, care economisesc costuri și economisesc planeta.”, a mai adăugat Guterres.

„Obiectivele pe termen scurt ale țărilor nu pun încă emisiile pe o cale clară”

Joeri Rogelj, directorul de cercetare la Institutul Grantham, Colegiul Imperial din Londra, a declarat: „Dacă sunt implementate, obiectivele actuale de zero net ar scădea proiecțiile de temperatură pentru următorul secol cu ​​aproximativ jumătate de grad – aducând estimările centrale aproape de 2°C – dar încă nu. în concordanță cu menținerea încălzirii globale cu mult sub 2C, să nu mai vorbim de 1,5C.

Pe de altă parte, raportul subliniază, de asemenea, că, în multe cazuri, obiectivele pe termen scurt ale țărilor nu pun încă emisiile pe o cale clară spre atingerea obiectivelor lor net zero. Acest lucru pune la îndoială dacă aceste obiective vor fi vreodată atinse.”

Myles Allen, profesor de știință geosistem la Universitatea din Oxford, a susținut ideea de a forța companiile de combustibili fosili și alți mari emitenți să plătească pentru stocarea permanentă a carbonului pe care îl emit

Ultima oră
19:25 - Florin Roman (PNL): Despre Florin Roman s-au putut spune multe lucruri, mai puțin un lucru – că e corupt. Mă cunosc mulți, poate de asta și deranjez în stânga și-n dreapta (VIDEO)
18:58 - Florin Roman: Pentru cloud-ul guvenamental avem 500 de milioane de euro în PNRR. Banii vin pe măsura termenelor și suntem presați de timp / Doar puțin peste 10% dintre români au competențe digitale primare (VIDEO)
18:16 - Florin Roman (PNL), reacție la controversele privind lucrarea din CV-ul său: Eu n-am ajuns ministru la beletristică. Sunt cu conștiința împăcată. Când ajungi ministru, sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune (VIDEO)
18:07 - Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi unele stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp acasă (VIDEO)
17:44 - Prognoza meteo pentru săptămâna 6-12 decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion (VIDEO)
17:43 - Dorel din Panciu a pus un brad uriaș de Crăciun fix în mijlocul intersecției. Mașinile au circulat printre crengi (VIDEO)
17:23 - Antrenorul unei echipe din Egipt a murit după ce s-a bucurat la un gol marcat în prelungiri de jucătorii săi
17:02 - Sorin Grindeanu: Ruptura de Liviu Dragnea a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau OUG 14 / Reacția liderului social-democrat la acuzația că a fost acasă la Klaus Iohannis
16:43 - Femeia cu cele mai mari buze din lume se pregătește de o nouă intervenție estetică. Uite ce rezultate își dorește să obțină
16:38 - Alexandru Rafila: Nu se pune problema utilizării certificatului verde la slujbe. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor anti-COVID (VIDEO)