Politico: Viktor Orban îi spune Ucrainei să renunțe. Premierul Ungariei crede că Vladimir Putin nu va pierde, iar timpul este de partea Rusiei

Politico: Viktor Orban îi spune Ucrainei să renunțe. Premierul Ungariei crede că Vladimir Putin nu va pierde, iar timpul este de partea Rusiei
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Massimo Paolone

În timp ce drapelele ucrainene sunt arborate în capitalele europene și tancurile occidentale vin în ajutorul Kievului, prim-ministrul Ungariei pune fățiș la îndoială viabilitatea Ucrainei ca stat suveran. La Budapesta, guvernul condus de Viktor Orban a „colorat” străzile cu panouri anti-sancțiuni, iar Opera ungară de stat pune în scenă producția „Război și Pace” a lui Serghei Prokofiev, relatează Politico.

Politico: Viktor Orban al Ungariei îi spune Ucrainei să renunțe

Rusia, declara recent premierul Ungariei în fața unui grup de conservatori din străinătate, a reușit deja să transforme Ucraina într-o epavă neguvernabilă.

„Este Afganistan acum”, a declarat liderul ungar, citat de The American Conservative. Vladimir Putin, spunea Viktor Orban, nu va pierde, iar timpul este de partea Rusiei, Ucraina fiind „țara nimănui”.

Este un mesaj aproape diametral opus celui transmis de restul alianței occidentale, care săptămâna trecută a străpuns încă o linie roșie și a promis că va trimite Ucrainei zeci de tancuri moderne.

Declarațiile au întețit tensiunile dintre Ungaria și Ucraina, țări vecine. Comentariile prim-ministrului Viktor Orban au stârnit furie în rândul oficialilor ucraineni, care au anunțat că îl convoacă la discuții pe ambasadorul ungar.

La Budapesta, abordarea lui Viktor Orban este interpretată parțial drept o tactică internă de a distrage atenția de la problemele economice ale Ungariei, precum și ca un imbold pentru votanții săi naționaliști.

Pe de altă parte, unii experți consideră că discursul premierului ungar este mai mult decât o strategie politică pe termen scurt – Viktor Orban, spun ei, vrea să-și apere îndelungata relație cu Kremlinul.

„Lideri politici din guvernul Ungariei vorbesc adesea despre promovarea păcii, dar – de la condamnarea sancțiunilor până la îmbrățișarea propunerilor rusești `de încetare a focului` – continuă să promoveze politicile susținute de Putin”, a declarat David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta.

„Ne alăturăm apelului guvernului ungar pentru pace, dar aceste apeluri ar trebui îndreptate către Vladimir Putin”, a adăugat șeful misiunii diplomatice americane, care a precizat că SUA „va continua să pledeze pentru o încheiere a acestui război stând ferm alături de victimele sale (ale războiului, n.r.)”.

În timp ce majoritatea aliaților occidentali au oferit un ajutor semnificativ pentru Ucraina, Ungaria insistă asupra poziției sale conform căreia Kievul ar trebui pur și simplu să înceteze să mai lupte.

Experții spun că Viktor Orban nu este anti-ucrainean – discursul său este doar un efort de a juca la ambele capete și de a câștiga capital politic pe plan intern.

Ani de zile, prim-ministrul Ungariei a implementat o politică externă duală, bucurându-se de beneficiile apartenenței la UE și NATO în timp ce dezvolta o relație lucrativă cu Moscova, Beijing și alte capitale autoritare de pe mapamond.

În plus, el nu a renunțat niciodată pe deplin la poziția prietenoasă față de Rusia, alături de care Ungaria derulează în continuare proiectul pentru extinderea unei centrale nucleare.

Ungaria și Ucraina au avut o relație încordată și din cauza disputei legate de drepturile minorității maghiare care trăiește în vestul Ucrainei. În mod predictibil, poziția adoptată de Viktor Orban după începutul invaziei ruse nu a făcut decât să adâncească acele tensiuni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:01 - Premierul Marcel Ciolacu: „Sperăm ca în perioada următoare să se găsească cele mai bune soluții, în primul rând să nu mai moară oameni pe frontul din Ucraina și pe urmă economiile se reașează”
20:55 - Accident cu 16 victime, în Constanța. Planul roșu de intervenție a fost activat
20:43 - Marcel Ciolacu: În acest moment, candidatul pentru funcţia de Primar General al Capitalei este Gabriela Firea, din partea PSD. Urmează să decidem dacă mergem separat sau împreună cu cei de la PNL
20:38 - Premierul Marcel Ciolacu: Nu există nici o paralelă între eventuala candidatură a președintelui Iohannis la NATO și faptul că alegerile pentru funcția de președinte au fost stabilite în luna septembrie (VIDEO)
20:31 - Un elev din cinci nu a rezolvat un exercițiu de clasa a II-a la simularea Evaluării Naționale, la Matematică
20:24 - Babs se pregătește de primăvară cu operații estetice. La ce proceduri a apelat fosta iubită a lui Dorian Popa
20:21 - Grindeanu: Testul cel mai important e în acest an, astfel încât să avem președinte, să câștigăm alegerile parlamentare, locale și europarlamentare / Ciolacu: Trebuie să fie realiști. Niciun partid politic nu va putea câștiga totul
20:14 - Criză de medici stomatologi la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani / Unitatea de Primiri Urgențe a rămas fără linie de gardă
19:53 - Un bărbat băut a lovit șase copii pe trecerea de pietoni. Șoferul este condamnat la ani grei de închisoare
19:44 - Mai multe ONG-uri cer Guvernului reducerea termenului pentru viză de flotant, înainte de alegeri