Polonia confirmă că Belarus a evacuat tabăra de migranți de la frontiera comună. Sute de persoane ar fi fost deja repatriate în Irak

Polonia confirmă că Belarus a evacuat tabăra de migranți de la frontiera comună. Sute de persoane ar fi fost deja repatriate în Irak
Foto: Twitter / NEXTA

Autoritățile belaruse susțin că tabăra de migranți de la frontiera cu Polonia a fost evacuată și că aceștia au fost mutați într-un adăpost din apropiere. Între timp, sute de persoane și-au pierdut speranța că vor reuși să intre în UE și au fost repatriate în Irak, relatează Euronews.

Belarus a evacuat tăbara de migranți de la frontiera cu Polonia, confirmă partea poloneză

„Începând din 18 noiembrie, toți refugiații din tabăra organizată la granița belaruso-polonă din apropiere de punctul de trecere Brouzgui au fost transferate voluntar la un centru de logistică”, au anunțat autoritățile belaruse pe Telegram, unde au publicat și imagini cu taberele abandonate.

Partea poloneză a confirmat evacuarea taberei, care vine la capătul unei săptămâni de tensiuni între Minsk, pe de o parte, respectiv Varșovia și Bruxelles, pe de altă parte. Chiar luni miniștrii de externe din UE au convenit să extindă regimul de sancțiuni împotriva Belarusului, în replică la criza de la frontiera belaruso-polonă.

Între timp, 400 de irakieni ar fi fost duși în țara lor de origine, o primă repatriere de la debutul crizei.

Cea mai recentă mișcare a regimului Lukașenko a fost interpretată de mulți ca o tentativă de a dezamorsa criza.

Peste o mie de persoane fuseseră mutate încă de marți într-un hangar din apropierea frontieră.

Minskul susține că alte 800 au fost nevoite să petreacă noaptea la temperaturi mai mici de zero grade, în corturi sau chiar în jurul focului de tabără. Autoritățile belaruse spun că acestea au fost mutate în sfârșit în hangarul respectiv, având în vedere „deteriorarea condițiilor meteo”, și că au putut primi „mese calde”, haine curate și alte produse de bază.

Belarusul mai spunea joi că a propus un plan pentru rezolvarea crizei. Potrivit propunerii, UE ar fi urmat să accepte 2.000 de migranți, iar Minskul ar fi urmat să ducă 5.000 înapoi acasă.

Tot joi, prim-ministrul Poloniei a transmis un mesaj ferm în presa germană, spunând că Polonia va continua să apere frontiera europeană.

„Dacă nu suntem în stare să ținem departe câteva mii acum, în curând vor fi sute de mii, milioane care vin în Europa”, a adăugat Mateusz Morawiecki. „Dacă nu protejăm și apărăm decisiv frontierele noastre în Europa, sute de milioane vor încerca să vină în Europa și în special în Germania din Africa și din Orientul Mijlociu”, a mai spus el în interviul acordat cotidianului german, interviu în care a pledat pentru oprirea Nord Stream 2.

Urmăriți B1TV.ro și pe