UPDATE: Polonia solicită despăgubiri de război pentru invazia hitleristă în valoare de 1.300 miliarde euro. Berlinul declară subiectul închis din anii ’50, când ambele țări se aflau sub ocupație sovietică

UPDATE: Polonia solicită despăgubiri de război pentru invazia hitleristă în valoare de 1.300 miliarde euro. Berlinul declară subiectul închis din anii '50, când ambele țări se aflau sub ocupație sovietică
Sursa: Hepta/ Zuma Press / Karol Serewis

(UPDATE) Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a plecat luni la Varşovia pentru a încerca să ajungă la un compromis cu guvernul polonez referitor la despăgubirile pretinse pentru ocupația nazistă.

Ministrul de externe Zbigniew Rau a susținut recent că Polonia va iniția negocieri cu Germania în chestiunea reparaţiilor pentru pagubele provocate de nazişti în cel de-al Doilea Război Mondial.

Acestea sunt estimate de Varşovia la cifra uriașă de 1.300 miliarde euro.

Nota urmează să fie transmisă diplomaţiei germane

Zbigniew Rau a afirmat luni că a semnat o notă diplomatică, exprimându-şi totodată “convingerea” că părţile trebuie să ia măsuri imediate în vederea unei „reglementări juridice şi materiale permanente, complete şi definitive a consecinţelor agresiunii şi ocupaţiei germane din 1939-1945”.

Conform oficialului, tratativele ar trebui să includă “plata de către Republica Federală a Germaniei de despăgubiri pentru pierderile materiale şi non-materiale cauzate statului polonez de această agresiune şi această ocupaţie”.

Indemnizații pentru polonezii afectați de ocupația nazistă

Reglementarea, conform sursei citate, ar trebui să includă și plata unor indemnizaţii către victimele agresiunii naziste şi membrii lor de familie, precum şi o soluţie sistemică la chestiunea bunurilor culturale şi a documentelor de arhivă poloneze confiscate.

“O asemenea reglementare va permite fondarea relaţiilor polono-germane pe justiţie şi adevăr, va conduce la închiderea unor capitole dureroase din trecut şi va asigura dezvoltarea relaţiilor bilaterale într-un spirit de bună vecinătate şi de cooperare amicală”, a subliniat ministrul polonez.

1300 miliarde euro, prejudiciile cauzate de hitleriști în Polonia

Într-un raport publicat la 01 septembrie, cu prilejul celor 83 ani de la invazia nazistă în Polonia, s-a a estimat la 6.200 de miliarde de zloţi (1.300 miliarde euro) prejudiciile cauzate Varșoviei de către Germania în Al Doilea Război Mondial.

Germania: prejudiciile invocate sunt subiect închis

La rândul său, diplomația germană a precizat că problema reparaţiilor de război pentru Polonia a fost închisă după ce guvernul comunist polonez din 1954 a semnat un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG); conform documentului,  Varşovia ar fi renunţat la compensaţii.

Actualul guvern polonez denunță acel acord între statele comuniste drept ilegal.

Urmăriți B1TV.ro și pe