Pompierii români, lăudați în presa din Grecia: „Parcă sunt de pe altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare” (FOTO)

Pompierii români, lăudați în presa din Grecia: „Parcă sunt de pe altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare” (FOTO)
Foto: facebook.com/igsu.situatiideurgenta/

Jurnaliștii greci au numai cuvinte de laudă pentru pompierii români care au fost mobilizați să stingă incendiile din insula Evia.

Publicația fimes.gr notează că eforturilor pompierilor români în zonă i-au făcut pe localnici să-i privească aproape ca pe niște extratereștri.

„Pompierii români care au venit în țara noastră să întărească efectivele anti-incendiu și să lupte cu flăcările par că sunt de pe altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii. Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor. În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd“, se arată în articolul citat pe pagina de Facebook Pompierii Români.

Pompierii români ajută la stingerea incendiilor din Grecia

Misiunea pompierilor români ajunși în Grecia a început duminică, în zona Spathari din insula Evia, și continuă luni.

„45 de pompieri acţionează pentru lichidarea incendiilor care au cuprins vegetaţia uscată şi fondul forestier din zona Spathari. Dispozitivul este similar celui de ieri, intervenţia asigurându-se cu şase maşini de stingere şi două cisterne. Totodată, şase salvatori din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum şi crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor”, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), pe Facebook.

În tot acest timp, se menţine o legătură permanentă cu ofiţerul elen delegat în asistarea şi buna desfăşurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români.

Sistemul european privind incendiile forestiere (EFFIS) arată că, în ultimele zile, peste 56.000 de hectare au fost distruse de flăcări.

Insula Evia rămâne cea mai afectată de incendii, iar partea de nord a fost distrusă complet. Mii de oameni au fost evacuați până acum, iar exodul continuă oră de oră. Sunt însă și câteva vești bune: incendiile din regiunea Peloponezului sunt acum ținute sub control, iar cele din nordul Atenei au scăzut în intensitate.

Într-un mesaj pe Twitter, premierul grec Kyriakos Mitsotakis le-a mulțumit celor 22 de țări care au trimis ajutor: „În numele poporului grec, exprim recunoștința sinceră tuturor țărilor care au trimis asistență și resurse pentru a ajuta la singerea incendiilor. Vă mulțumim că ați fost alături de Grecia în aceste vremuri grele”.

România a trimis în Grecia 108 pompieri cu 22 de autospeciale.