Povestea impresionantă a paznicului de galerie care a distrus o pictură de peste 1 milion de dolari. Ce a spus Aleksandr Vasiliev despre momentul în care a desenat ochi figurilor din lucrare (FOTO)

Povestea impresionantă a paznicului de galerie care a distrus o pictură de peste 1 milion de dolari. Ce a spus Aleksandr Vasiliev despre momentul în care a desenat ochi figurilor din lucrare (FOTO)
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Aleksandr Vasiliev, paznicul de la Centrul Elţîn din Ekaterinburg, arestat în decembrie după ce a vandalizat o pictură estimată la peste un milion de dolari, a vorbit despre situația prin care trece, într-un interviu pentru site-ul rus de ştiri E1.

Vasiliev, veteran decorat, a fost concediat din chiar prima sa zi de lucru la galerie, după ce a desenat ochi figurilor fără față din tabloul semnat de Anna Leporskaya, informează ArtNews, citat de News.ro.

Cine e omul care a desenat ochi figurilor din opera Annei Leporskaya

Aleksandr Vasiliev, care are 63 de ani, a luptat în războaiele din Afganistan şi Cecenia. El a fost împuşcat și a avut şi traumatisme la cap şi plămâni în timpul Primul Război Cecen. Vasiliev a fost premiat cu Medalia pentru curaj.

E1 susține că „starea sa psihică şi emoţională” a fost permanent afectată, dar a reușit, de-a lungul timpului, să-și găseacă slujbe ca agent de securitate în diverse locuri.

Aleksandr Vasiliev a rămas cu traume și după moartea soției și a unicului său fiu.

El se temea că slujba de la Centrul Elţîn va fi prea solicitantă mental şi fizic, dat fiind că a rămas cu răni din război.

„La început am vrut să refuz, mi-a fost teamă că nu voi putea sta în picioare toată ziua, fără posibilitatea de a mă aşeza. Dar mi-au spus: dacă lucrezi un singur schimb, te plătim imediat. Aşa că m-am prezentat”, a povestit el.

Ce a spus Aleksandr Vasiliev despre vandalizarea operei „Trei figuri”

Vasiliev a susținut că a crezut că opera Annei Leporkaya era „un desen de copil” şi că nişte adolescenţi l-au încurajat să o distrugă: „Am privit cum reacţionează oamenii şi am văzut cum nişte puşti de 16-17 ani se întrebau de ce nu au ochi, gură, nici frumuseţe. Erau nişte fete în grup şi mi-au cerut: „Desenează-le ochi, lucrezi aici”. Şi le-am întrebat: „Sunt lucrările voastre?”. Ele au spus: „Da”. Mi-au dat un stilou. Am desenat ochii. Am crezut că sunt desenele lor!”.

„Sunt un prost, ce am făcut”, a mai spus veteranul.

De când știrea despre vandalism a făcut înconjurul presei internaționale, glumele și ironiile au curs valuri, dar Vasiliev nu s-a amuzat deloc și, în timp ce acorda interviul, părea vizibil tulburat.

Cea de-a doua soţie a bărbatului a spus pentru E1 că acesta e „absolut normal în viaţa de zi cu zi”, dar în anumite privinţe e „naiv ca un copil”.

Centrul Elţîn din Ekaterinburg deschisese recent o expoziţie de artă abstractă, dar el nu a fost impresionat de opere: „Sincer să fiu, nu mi-au plăcut foarte mult aceste lucrări”.

După ce a făcut, Aleksandr Vasiliev a fost concediat. Era chiar prima sa zi de muncă la galerie. El riscă o amendă şi până la un an de muncă corecţională sau până la trei luni de închisoare.

Leporskaya a pictat „Trei figuri” între anii 1932 şi 1934, opera fiind estimată la 1,4 milioane de dolari. 4.600 dolari vor costa lucrările de restaurare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”
19:49 - Un bărbat de 37 de ani a comis cinci infracțiuni în câteva ore, la Huși. IPJ Vaslui: „Se manifesta violent și era incoerent”
19:28 - Vladimir Putin a vorbit mai degrabă ca un taximetrist nervos decât ca un șef de stat, arată o analiză The Guardian. Discursul președintelui rus, „un set de clișee conspiraționiste incredibil de analfabete”
18:55 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 2 – 8 octombrie 2022. Aspecte astrale de mare forță (VIDEO)
17:44 - Forțele ucrainene au ucis un temut comandant al Grupului Wagner. A fost lichidat și al doilea om din lanțul de comandă rusesc din regiunea Herson
17:17 - Marcel Ciolacu: Prioritatea noastră, criza în energie și construirea bugetului pe anul viitor / Pentru legislația secundară avem ANRE. E cazul să își facă treaba! Dacă nu își fac treaba, e cazul să plece acasă! (VIDEO)