Povestea unui fost soldat rus, născut în Crimeea: Casa mea îmi ucide patria. Eu nu vreau să-mi omor poporul slav, frații, surorile mele!

Povestea unui fost soldat rus, născut în Crimeea: Casa mea îmi ucide patria. Eu nu vreau să-mi omor poporul slav, frații, surorile mele!
Foto: Hepta - Sputnik

Ordinul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială, considerată de unii o mobilizare generală mascată, îi pune pe unii în situația de a lupta împotriva propriei lor țări. Este și cazul lui Alex, născut în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014.

El a avut o vreme pașaport ucrainean, dar nu a putut să-și păstreze dubla cetățenie când și-a început cariera militară. Din cauza trecutului său de ofițer, el se teme că va fi trimis pe front. Este motivul pentru care a și fugit în Finlanda.

Alex (numele său nu e real, din motive evidente) e convins că Putin nu va câștiga în Ucraina și-l încearcă un sentiment de dezgust față de ruși de când a protestat împotriva mobilizării, în Sankt Petersburg, și a văzut cât de puțini ruși i s-au alăturat.

Pe de altă parte, el crede că europenii care le închid granițele în față rușilor ce vor să scape de mobilizare comit o greșeală.

Alex se teme acum pentru soția și fiica sa, pe care se chinuie să le scoată din Rusia pentru totdeauna. Și-i pare rău că părinții săi îl consideră un „trădător”. El „nu ar fi surprins” dacă mama sa l-ar denunța la serviciul de informații rusesc (FSB).

„Ucraina este patria mea. Iar Rusia este casa mea. În acest moment, casa mea îmi ucide patria”, a afirmat Alex.

Mărturia unui rus care fuge de front

Pentru că a fost opt ani în armata rusă, având gradul de ofițer, Alex se teme că va fi mobilizat pentru a lupta în Ucraina. Cum nici nu vrea să audă de așa ceva, bărbatul în vârstă de 40 de ani și-a luat o valiză, s-a urcat în mașină și a plecat în Finlanda. El le-a vorbot reporterilor AFP dintr-un hotel modest în care s-a cazat.

„Nu vreau să-mi omor poporul slav, frații, surorile mele!”, a spus Alex, de profesie inginer informatician.

Alex a protestat în Skt Petersburg a doua zi după anunțul mobilizării și a fost dezamăgit să vadă atât de puțini manifestanți. Și-a dat seama atunci că totul e pierdut pentru Rusia: „Știu cum e armata rusă din interior, sunt ferm convins că Putin va pierde”.

„Mă încearcă un sentiment de dezgust să mă aflu în prezența cetățenilor noștri ruși care susțin războiul”, a mai declarat el.

Ce spune soldatul rus Alex* despre cum sunt primiți rușii de europeni

Alex a început să lucreze pentru o rețea de voluntari care îi ajuta pe ucrainenii evacuați cu forța din partea ucraineană ocupată de ruși să părăsească Rusia. Tocmai de aceea, el a și primit o viză turistică Schengen pentru a duce ucraineni în Finlanda și Estonia.

El e îngrijorat de anunțul autorităților finlandeze că vor bloca în curând intrarea cetățenilor ruși cu aceste vize.

Alex spune că înțelege punctul de vedere al Finlandei, dar tot consideră că e o greșeală deoarece majoritatea celor care trec granița nu vor să ucidă sau să servească regimul Putin.

Bărbatul consideră că nu toți rușii ar trebui făcuți responsabili de războuiul din Ucraina și susține că, prin închiderea granițelor, Occidentul practic îi respinge pe rușii care încă mai cred în el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
16:07 - Monica Anghel, răspuns tranșant la criticile fanilor: „Nu le-aș da un sfat femeilor să slăbească neapărat, dacă se simt bine în pielea lor și grase”
16:01 - O angajată a Primăriei Pașcani, acuzată de trafic de influență: ar fi primit aproximativ 45.000 de euro de la mai multe persoane cu scopul de a le rezolva solicitările
15:51 - Muncitorii români din Croația continuă protestele în Zagreb. N-au fost plătiți de două luni
15:50 - Primăria Brașov, amendată după accidentul în lanț din zona Dârste
15:38 - Cum funcționează contra propaganda ucraineană? Povestea unei tinere care vorbește cu mii de ruși în Telegram: „Sper că cel puțin câțiva oameni vor ajunge la ideea că ‘Soțul meu îmi este mai drag decât Herson'”
15:37 - Niculae Bădălău, arestat preventiv, a fost revocat de Parlament de la Curtea de Conturi (VIDEO)
15:29 - Preotul Vasile Bratie, despre venirea lui Moș Nicolae în copilăria sa: „Aveam nişte opinci roase de capră pe care nu puteam să le dăm cu cremă, dar le spălam şi le aşezam frumos lângă uşă”
15:27 - Ambasadorul Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Președintele Austriei are o opinie favorabilă României. Decizia finală aparține guvernului, iar semnalele nu sunt optimiste
15:11 - Veste uriașă pentru Simona Halep: „S-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organism”
15:08 - Tudor Chirilă, replici dure la adresa lui Denis Roabes: „Știți cum e la fotbal? Când echipa joacă bine e meritul jucătorilor, când echipa nu joacă bine e vina antrenorului”