Premierul Poloniei: Nu vom furniza avioane de luptă Ucrainei şi nu îi vom pune la dispoziţie aeroporturile noastre. Deja le dăm un ajutor semnificativ în multe alte domenii

Premierul Poloniei: Nu vom furniza avioane de luptă Ucrainei şi nu îi vom pune la dispoziţie aeroporturile noastre. Deja le dăm un ajutor semnificativ în multe alte domenii
În imagine: Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Kay Nietfeld

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat luni, de trei ori, că țara sa nu are în vedere să trimită Ucrainei avioane de luptă. Asta în contextul în care mai mulți congresmeni americani pun presiune pe Administrția Biden să faciliteze transferul către Ucraina a unor aeronave de luptă de producţie sovietică aflate în dotarea forţelor aeriene ale unor ţări est-europene.

Polonia nu vrea să ajute Ucraina cu avioane

Mateusz Morawiecki a negat că Polonia va trimite Ucrainei din avioanele sale MiG-29 în schimbul unor avioane F-16 americane. El a precizat că țara sa și NATO doresc dezescaladarea conflictului și că „Polonia şi NATO nu sunt în război cu Rusia”.

„Nu vom furniza avioane de luptă Ucrainei şi cu atât mai puţin nu îi vom pune la dispoziţie aeroporturile noastre. Deja le dăm un ajutor semnificativ în multe alte domenii”, a punctat Morawiecki, citat de Reuters.

Săptămâna trecută și preşedintele polonez Andrzej Duda a spus că țara sa nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, căci asta „ar presupune o ingerinţă militară în conflict”.

Congresmenii americani insistă ca Ucraina să primească avioane

Între timp, mai mulți congresmeni americani, democrați și republicani deopotrivă, au cerut Administrației Biden să dea curs cererii președintelui ucrainean Volodimi Zelenski și să trimită Kievului avioane de luptă.

Unul dintre ei, senatorul democrat Bob Menendez, a transmis o scrisoare secretarului de stat Antony Blinken şi secretarului Apărării, Lloyd Austin, în care le-a cerut să se angajeze faţă de statele europene care vor să ajute Ucraina cu avioane pe care militarii ucraineni știu să le piloteze că vor primi în schimb avioane moderne americane, inclusiv prin credite sau preţuri preferenţiale.

Recent, Antony Blinken a declarat că statele NATO au primit undă verde pentru a trimite Ucrainei avioane de vânătoare.

„Dacă nu aveți puterea de a închide spațiul aerian deasupra Ucrainei, atunci dați-mi avioane. Dacă nu mai suntem atunci, Doamne ferește!, urmează Letonia, Lituania, Estonia”, a avertizat, săptămâna trecută, Volodimir Zelenski.

Urmăriți B1TV.ro și pe