Premierul Ungariei nu renunță la legea criticată de Comisia Europeană. Viktor Orban: „Nu vom lăsa activiștii LGBTQ printre copiii noștri”

Premierul Ungariei nu renunță la legea criticată de Comisia Europeană. Viktor Orban: „Nu vom lăsa activiștii LGBTQ printre copiii noștri”
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat, joi, că eforturile Uniunii Europene de a forța Ungaria să abandoneze legea care interzice promovarea homosexualității în școli vor fi în van. Guvernul de la Budapesta, spune el, nu le va permite activiștilor LGBTQ+ să intre în școli, potrivit Reuters.

Premierul Ungariei nu renunță la legea care interzice promovarea LGBTQ+ în școli

Legea care a stârnit disputa dintre Budapesta și Bruxelles a intrat în vigoare chiar joi. Practic, actul normativ interzice utilizarea materialelor care promovează homosexualitatea și ideologia de gen, stipulând totodată că minorii nu pot fi expuși materialelor pornografice.

Totodată, legea vorbește despre stabilirea unor grupuri cărora să li se permită să organizeze sesiuni de educație sexuală în școli.

Viktor Orban, în plin clinci cu Comisia Europeană

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat Ungaria miercuri că fie renunță la lege, fie se va confrunta cu deplina forță a legislației europene.

De partea cealaltă, Viktor Orban a explicat că doar Ungaria are dreptul să decidă cum ar trebui crescuți și educați copiii din țară.

Grupurile din zona de viziuni progresiste susțin că legea asociază pedofilia cu tema LGBTQ+ și au cerut partidului Fidesz să o abroge. La rândul ei, Ursula von der Leyen a exprimat o poziție similară, iar Comisia Europeană a deschis o anchetă pe acest subiect.

„Parlamentul European și Comisia Europeană vor să lăsăm activiștii și organizațiile LGBTQ în grădinițe și școli. Ungaria nu dorește asta”, a fost mesajul transmis de Viktor Orban pe pagina sa de Facebook.

Premierul Ungariei spune că subiectul ține de suveranitatea națională a țării pe care o conduce.

„Aici (pe acest subiect, n.r.) birocrații de la Bruxelles nu au nicio treabă, indiferent ce vor face nu vom lăsa activiștii LGBTQ printre copiii noștri”, a adăugat oficialul ungar.

La putere din 2010, Viktor Orban a devenit cunoscut pentru viziunile sale naționaliste și creștin-conservatoare. Chiar și așa, legea nu s-a bucurat numai de susținerea Fidesz, fiind sprijinită în parlamentul ungar și de către Jobbik.

În semn de protest, ONG-urile Amnesty International și Hatter society au ridicat o inimă uriașă în culorile curcubeului deasupra clădirii în care își desfășoară activitatea parlamentul ungar.

Ultima oră
15:56 - Interlop din Târgoviște, arestat după ce s-a filmat pe Facebook consumând droguri și amenințându-l cu pistolul pe șeful poliției Dâmbovița
15:29 - China se confruntă cu cel mai mare focar de Covid-19 de când virusul a apărut la sfârșitul anului 2019. Varianta Delta a generat o explozie a cazurilor noi
15:00 - Ministerul Justiției anunță o execuție bugetară de peste 96%, în primul semestru
14:58 - Florin Cîțu: „Parlamentul nu și-a făcut treaba în ceea ce privește transportul cu animale vii. Voi relua cu celeritate demersurile pentru a corecta legislația” / USR, criticat dur de Agent Green
14:36 - Președintele Afganistanului acuză SUA pentru degradarea securității în urma ofensivei talibanilor
14:32 - Alis Grasu, managerul Ambulanței București-Ilfov, recomandări pentru populație pe fondul temperaturilor caniculare: Indicat ar fi să stăm în casă între 11 și 18 (VIDEO)
14:08 - 2 sportivi nevăzători pleacă să cucerească cel mai înalt punct din Europa. După expedițiile pe Kilimanjaro și Mont Blanc, Răzvan Nedea și Alex Benchea urcă pe Vârful Elbrus
14:02 - Președintele Klaus Iohannis: Pandemia a condus la creștere alarmantă a rasismului, a antisemitismului și a discursurilor motivate de ură
13:34 - Avertismentul medicilor: „Întâmpinăm invazia de Delta cu cea mai mare relaxare din Europa. Prioritatea a fost relaxarea, nu prevenirea unui nou val”
13:31 - Un român, prins în Austria cu 17 imigranţi înghesuiţi într-o dubă