Preot, despre atacurile teroriste din Europa: „Atentat la valorile creștine. Scopul este acela de a pune în dilemă cetățenul, care oricum se confruntă cu o multitudine de probleme”

Preot, despre atacurile teroriste din Europa: „Atentat la valorile creștine. Scopul este acela de a pune în dilemă cetățenul, care oricum se confruntă cu o multitudine de probleme”
Foto: dcnews.ro

Teroriștii au îngrozit Europa după numeroasele atacuri care au avut loc în marile orașe. Creștinii nu pot înțelege de ce sunt oamenii uciși fără milă și fără a avea vreo vină.

Mai mult, teroriștii au atacat și o biserică din St-Etienne-du-Rouvray, în timpul slujbei de dimineaţă. O călugăriţă martoră la atac a povestit că un bărbat l-a forţat pe preot să îngenucheze în timp ce înregistra cum îl omoară, vorbind în arabă cu complicele său.

Jurnaliștii de la dcnews.ro au stat de vorbă cu Pr. Prof. Dr. Paul Iulius Negoiță, care a explicat care este rațiunea teroriștilor atunci când comit atacurisângeroase.

„Europa trece prin momente dificile. Europa are fundament creștin, iar valorile împărtășite de creștinism a schimbat radical modul de gândire, de acțiune și a umanizat legislația. Acțiunile iraționale ale unor scelarați, așa cum au fost cele din Franța, inclusiv crima căreia i-a căzut victimă Părintele Jaques Hamel, sunt încercări de întoarcere la barbarie. Poate că au sau poate sunt doar asumate de anumite organizații anumite acțiuni.

Ele sunt, însă, un atentat la valorile europene, la valorile creștine. În același timp, asumarea lor de anumite organizații are scop politic. Scopul nu este acela de a invada Europa așa cum s-a întâmplat în secolele anterioare, ci de a pune în dilemă cetățenul european, care oricum se confruntă cu o multitudine de probleme sociale, dacă politicile statului în care locuiește sunt corecte, dacă democrația, formă de conducere cu rădăcini istorice adânci în spațiul european, poate da siguranță cetățeanului", a spusPr. Prof. Dr. Paul Iulius Negoiță pentru DC News.

„În acest context, apariția unor forme de dictatură sau de reducere a libertăților individuale vă apărea tot mai des ca o soluție salvatoare. Se sapă, așadar la fundmentul unor tradiții politice și valori religioase. Derapajele cumplite ale unor oameni cu grave probleme psihice și propagarea cu rapiditate în întreaga lume a atrocităților lor ne îngrozesc. Dacă aceste acte de cruzime vor continua impactul asupra vieții europenilor va fi major, însă Europa nu va redeveni niciodată barbară. Creștinismul, prin valorile sale, va fi un factor de echilibru și stabilitate.

Pe termen scurt, este clar că mijloacele de întărire a securității cetățeanului trebuie să fie întărite, fără a afecta însă libertatea individuală a celor care trăiesc și muncesc în pace și liniște. Aceste măsuri vor atenua fenomenul dar nu-l vor face să dispară. Pe termen lung, însă, trebuie să acceptăm rolul fundamental al educației creștine și efectele sale benefice asupra omenilor, în acest spațiu construit, în care cuvintele Apostolului Pavel răsunau spunând: nu mai este nici iudeu, nici elin, nici rob, nici slobod….", a mai spus preotul.