Președinta Comisiei Europene a condamnat luni lovitura de stat militară din Myanmar

Președinta Comisiei Europene a condamnat luni lovitura de stat militară din Myanmar
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

PreședintaComisiei Europene a condamnat luni lovitura de stat militară dinMyanmar și a cerut eliberarea imediată a tuturor celor pe care armata i-a reținut în raidurile desfășurate în noaptea de duminică spre luni în toată țara.

Lovitura de stat militară din Myanmar, în vizorul UE

Uniunea Europeană este al treilea cel mai mare partener comercial din Myanmar și a acordat țării preferințe comerciale speciale, care ar putea fi eliminate, deși este posibil ca un astfeld e proces să nu se desfășoare imediat, scrie Reuters.

„Condamn cu tărie lovitura de stat din Myanmar”, a scris pe Twitter șeful Comisiei, Ursula von der Leyen, și a solicitat „eliberarea imediată și necondiționată” a tuturor celor reținuți. Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a dat publicității o declarație prin care condamnă lovitura de stat, spunând că „democrația trebuie să prevaleze”.

„Guvernul civil legitim trebuie restabilit, în conformitate cu constituția țării și alegerile din noiembrie”, a spus von der Leyen, referindu-se la lovitura de stat de luni.

Nici Borrell, nici von der Leyen nu au detaliat nicio măsură posibilă împotriva armatei. În 2018, UE a impus sancțiuni împotriva generalilor din Myanmar pentru uciderea musulmanilor rohingya. UE are, de asemenea, un embargo asupra comerțului cu arment.

Lovitură de stat în Myanmar

Lovitură de stat înMyanmar. Liderul de facto al Guvernului, Aung San Suu Kyi, preşedintele Win Myint și alți politicieni din Liga Naţională pentru Democraţie (NLD) au fost reținuți, iar armata a preluat controlul asupra țării și a declarat starea de urgență pentru un an, informeazăBBC.

Funcția de președinte interimar a fost preluată de Myint Swe, care era vicepreședinte înaintea loviturii de stat, în timp ce Min Aung Hlaing, șef al Forțelor Armate, va controla autoritățile.

Totul are loc după ce, pe fondul alegerilor din toamna trecută, au apărut tensiuni între guvern și armată, cea din urmă denunțând ”fraude electorale”.

Alegerile din noiembrie 2020 au fost câștigate de NLD, care a obținut suficiente voturi pentru a putea forma un nou guvern.