Președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko, comparat cu dictatorul român Nicolae Ceaușescu. Ce asemănări există între cei doi

Președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko, comparat cu dictatorul român Nicolae Ceaușescu. Ce asemănări există între cei doi

Protestele continuă în Belarus. Mișcările de stradă au ajuns în presa internațională, care-l compară pe liderulAleksandr Lukașenko cu Nicolae Ceaușescu.

Alegerile prezidențiale din 9 august, din Belarus, au stârnit un val de nemulțumire în rândul cetățenilor, de părere că scrutinul a fost trucat. În acest context, Bloomberg a realizat o analiză în care compară prăbușirea lui Nicolae Ceaușescu cu situația de criză din Belarus.

Modul autoritar de conducere îi aseamănă pe cei doi. În plus, Aleksandr Lukașeko a abordat o strategie de imagine la care a apelat și fostul lider comunist în la finalul anilor ’80. Liderul din Belarus a făcut săptămâna trecută o vizită la una dintre marile fabrici din capitala Minsk, pentru a demonstra că în ciuda protestelor naționale, beneficiază de susținere.

Și sfârșitul lui Lukașenko ar putea semăna cu cel al lui Ceaușescu, ori ar putea avea soarta luiNicolae Maduro, liderul Venezuelei, care a rămas la putere prin măsuri de represiune și sprijin extern.

Ce avere are, de fapt, Aleksandr Lukașenko

Aleksandr Lukașenko (65 de ani) a devenit președinte al Belarusului pentru a 6-a oară, la începutul lunii august. Nu mai puțin de 80% a obținut Lukașenko la scrutinul din august 2020. Svetlana Tihanovskaia, candidata Opoziției, ar fi primit doar 6% din voturi.

Aleksandr Lukașenko, fost membru KGB în anii ’70, a fost ales președinte al Belarusului pentru prima oară în anul 1994. El este considerat drept ultimul dictator din Europa. Fiecare tur de scrutin l-a câștigat ‘en fanfare’, consolidându-și astfel imaginea liderului ‘de fier’.

Averea lui Aleksandr Lukașenko a stârnit multe controverse în spațiul public, în ultimele decenii. Potrivit unor note diplomatice obținute de WikiLeaks, publicate de The Guardian în urmă cu 10 ani, Aleksandr Lukasenko ar avea o avere estimată la 9 miliarde de dolari.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său