Președintele sirian: Rușii sunt oameni cu principii. SUA sunt cele care își abandonează aliații

Președintele sirian: Rușii sunt oameni cu principii. SUA sunt cele care își abandonează aliații
Foto: mashable.com

Președintele sirian, Bashar al-Assad, a declarat că are încredere că Rusia îl va susține în continuare în lupta contra rebelilor, care încearcă de patru ani să-l înlăture de la putere, informează AFP, citată de Agerpres.

”Avem mare încredere în ruși, care, de patru ani, au dovedit în cursul acestei crize că au avut o relație sinceră și transparentă cu noi. Ei sunt oameni cu principii. (…) Statele Unite sunt cele care își abandonează aliații sau prietenii. Dar în politica Moscovei așa ceva nu s-a întâmplat niciodată, nici pe vremea Uniunii Sovietice, nici pe vremea Rusiei”, a susținut liderul sirian într-un interviu publicat marți de Hezbollahul libanez.

”Politica rusă este constantă. Rusia nu sprijină o persoană sau un președinte anume (…) Rusia nu a spus niciodată că susține un anumit președinte și apoi să fi decis să-l abandoneze”, a insistat al-Assad.

Cât despre Iran, celălalt aliat de bază al Siriei, al-Assad a susținut că recentul acord privind dosarul nuclear va consolida poziția Teheranului pe scena internațională, prin urmare va avea de câștigat și regimul de la Damasc: ”Puterea Iranului dă putere Siriei și victoria Siriei este victoria Iranului (…) Suntem în aceeași axă, cea a rezistenței”.

Bashar al-Assad a mai afirmat că orice inițiativă de pace ”în care lupta împotriva terorismului nu figurează ca prioritate nu are nicio valoare”, dar, pentru regimul de la Damasc, teroriști nu sunt doar jihadiștii din Stat Islamic sau din Frontul al-Nusra, ramura siriană a Al-Qaida, ci grupările rebelii, al-Assad considerând că aceștia din urmă sunt ”instrumente în mâinile Israelului”.

Început în primăvara anului 2011, conflictul armat din Siria s-a soldat până în prezent cu circa 250.000 de morți și cu milioane de refugiați.