Președintele Taiwanului spune că amenințarea Chinei crește „în fiecare zi”, în timp ce Biden critică Beijingul

Președintele Taiwanului spune că amenințarea Chinei crește „în fiecare zi”, în timp ce Biden critică Beijingul

Tsai Ing-wen, președintele Taiwanului, spune că insula este „în prima linie” în lupta pentru democrație, în timp ce președintele SUA acuză China că subminează pacea, arată The Guardian.

Taiwanul se află în „linia întâi” în lupta pentru democrație, deoarece amenințarea Chinei crește „în fiecare zi”, a spus președintele său Tsai Ing-wen, în timp ce președintele american Joe Biden a criticat acțiunile „coercitive” ale Chinei în strâmtoarea Taiwan.

Tsai, aleasă democratic, a declarat pentru CNN că rămâne deschisă dialogului cu liderul Chinei, Xi Jinping, dar, pe fondul riscului crescut de acțiune militară, a avut „credință” că SUA vor veni în apărarea insulei.

De asemenea, și președintele Joe Biden a declarat că va veni în ajutorul Taiwanului, în cazul unui conflict militar.

„Relația de apărare a SUA cu Taiwanul este ghidată de Legea privind relațiile din Taiwan. Ne vom respecta angajamentul în temeiul Legii, vom continua să susținem autoapărarea Taiwanului și vom continua să ne opunem oricăror modificări unilaterale ale statu quo-ului”

Tsai Ing-wen: „Partidul Comunist Chinez trebuie să decidă ce fel de relație vrea cu lumea.”

„Xi vrea să aibă o relație pașnică cu toată lumea din regiune sau din lume, sau vrea să fie într-o poziție dominantă, astfel încât toată lumea să-l asculte, să asculte China ?” ea a spus.

China devine din ce în ce mai izolată pe scena mondială, deoarece Xi susține obiectivul anexării Taiwanului. Beijingul consideră că Taiwanul este o provincie a Chinei și nu a exclus folosirea forței pentru „reunificare”.

Tsai a venit pentru prima dată la putere în 2016 și a fost realesă în 2020. Beijingul consideră că poziția ei – potrivit căreia Taiwan este o națiune suverană, care nu are nevoie să își declare independența – este separatistă și a refuzat să se angajeze cu guvernul său. Vorbind pentru CNN, Tsai a spus că mai multă comunicare „ar fi utilă” între cele două guverne „astfel încât să putem reduce neînțelegerile”.

„Având în vedere diferențele noastre în ceea ce privește sistemele politice, putem să stăm și să vorbim despre diferențele noastre și să încercăm să facem aranjamente astfel încât să putem coexista pașnic”, a transmis aceasta.

Taiwan, integrări suplimentare pe scena geopolitică mondială

Într-o declarație care marchează 50 de ani de când Adunarea Generală a ONU a votat pentru a desemna Beijingul și a elimina Taipei, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken , a declarat marți că regretă că Taiwanul a fost din ce în ce mai exclus pe scena mondială.

„Participarea semnificativă a Taiwanului la sistemul ONU nu este o problemă politică, ci una pragmatică. De aceea, încurajăm toate statele membre ONU să ni se alăture pentru a sprijini participarea solidă și semnificativă a Taiwanului în sistemul ONU și în comunitatea internațională”, a spus el.

Ultima oră
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană
20:33 - Mihaela Sandu, medalie de bronz la Campionatul European de Șah pe echipe. Rezultate excelente și pentru Bogdan Deac, care continuă să avanseze în clasamentul mondial
20:15 - Restricțiile din Capitală, prelungite până pe 8 decembrie: Masca rămâne obligatorie / La ceremoniile de 1 Decembrie pot participa doar persoane vaccinate sau trecute prin boală (DOCUMENT)
19:40 - Testare pentru toate persoanele care sosesc în Marea Britanie. Condițiile de intrare în țară, înăsprite după depistarea unor infectări cu varianta Omicron
18:52 - Viktor Orban, scrisoare de felicitare pentru Nicolae Ciucă: Pandemia a arătat că Ungaria și România pot conta întotdeauna una pe cealaltă / Premierul ungar, încântat de prezența UDMR la guvernare
18:32 - Circa 62.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 7,71 milioane au primit măcar o doză în cele 11 luni scurse de la debutul campaniei
18:14 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie. În această perioadă, puterea e a celor echilibrați și cu forță sufletească (VIDEO)