Președinția Republicii Moldova, reacție la plângerea formulată de președinta socialistă a Parlamentului: Consiliul Europei cunoaște foarte bine cine continuă să genereze derapajele democratice

Președinția Republicii Moldova, reacție la plângerea formulată de președinta socialistă a Parlamentului: Consiliul Europei cunoaște foarte bine cine continuă să genereze derapajele democratice
foto: Facebook @ Maia Sandu

Administrația Prezidențială a Republicii Moldova a reacționat, luni, după ce președinta Parlamentului de la Chișinău, socialista Zinaida Greceanîi, a acuzat-o pe Maia Sandu la Consiliul Europei de „încălcarea legislației”, în ceea ce a fost interpretat de mulți drept o nouă tentativă a majorității parlamentare de a face presiuni pentru blocarea alegerilor anticipate.

Președinția Republicii Moldova, reacție tranșantă la plângerea formulată de președinta socialistă a Parlamentului

„Consiliul Europei cunoaște foarte bine situația din Republica Moldova și la fel de bine cunoaște cine a generat și continuă să genereze derapajele democratice din țara noastră. Alegerile anticipate, pe care formațiunea dnei Greceanîi vrea să le evite cu orice preț, sunt un element important al procesului democratic și reprezintă de fapt voința cetățenilor, care vor să scape de politicienii compromiși și corupți”, se arată într-un răspuns oferit reporterilor Deschide.mdde Președinția Republicii Moldova.

Președinta Parlamentului Republicii Moldova, socialista Zinaida Greceanîi, i-a trimis o scrisoare secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, prin care o acuză pe președinta Maia Sandu de „o tentativă de violare a obligațiilor sale constituționale”.

„Considerăm absolut iresponsabilă tentativa Președintelui R. Moldova de a dizolva Parlamentul în condițiile crizei pandemice fără precedent, dar și în condițiile existenței voinței politice pentru învestirea unui Guvern.În consecință, Invităm respectuos să interveniți în medierea conflictului instituțional dintre Președintele Republicii Moldova și Parlament în vederea restabilirii ordinii de drept și revenirii președintelui țării în câmpul constituțional”, se mai arată în scrisoarea respectivă, potrivit TV8.md.

Majoritatea parlamentară din Republica Moldova se opune alegerilor anticipate

În ședința din 26 martie, deputații de la „Șor”, „Pentru Moldova” și PSRM au votat o declarație prin care își exprimă dezacordul față de dizolvarea Parlamentului. Inițiativa fusese inițiată de parlamentarii socialiști.

Ulterior, în 30 martie, președinta Maia Sandu s-a adresat Curții Constituționale de la Chișinău, pentru un eventual verdict cu privire la întrunirea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului.

O zi mai târziu, în 31 martie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat hotărârea privind declararea stării de urgență. PAS a catalogat măsura drept un „lockdown fake”, al cărui unic scop ar fi amânarea alegerilor anticipate – în timpul stării de urgență nu pot fi declanșate alegeri anticipate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:57 - Emmanuel Macron a criticat, chiar la Washington, măsurile economice „superagresive” ale lui Joe Biden: „Poate că vă veţi rezolva problema, dar o vei înrăutăţi pe a mea”
08:33 - Valeriu Stoica anunță că PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare din 2024: „S-a creat o stabilitate a celor două mari partide. Orice nou partid anti-sistem nu are șanse să ajungă la Putere”
08:07 - 1 Decembrie, Ziua Naţională a României: Spectacol grandios în Capitală. Sistemele HIMARS și Patriot, prezentate în premieră. Circa 150 de militari străini vor fi la paradă (VIDEO)
23:50 - Bill Clinton, testat pozitiv pentru COVID-19. Fostul președinte al SUA îi îndeamnă pe americani să se vaccineze
23:32 - Christine McVie, membră a trupei Fleetwood Mac, a murit la vârsta de 79 de ani
22:59 - Argentina și-a câștigat grupa și e mare favorită în duelul din optimile Cupei Mondiale / Mexic a bifat o premieră negativă după circa patru decenii
22:35 - Cristian Tudor Popescu: Transilvania e pentru Ungaria ce e Ucraina pentru Rusia
22:18 - Un iranian de 27 de ani a fost împușcat mortal în timp ce sărbătorea eliminarea țării sale de la Cupa Mondială din Qatar
21:48 - 9 marinari răniți după un incendiu la bordul portavionului USS Abraham Lincoln
21:34 - Pirotehnice, un pumnal și un lanț găsite asupra unui tânăr care încerca să intre în Sala Sporturilor din Arad la un meci de baschet. Ce explicație le-a oferit jandarmilor