Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a susținut vineri o conferință de presă. Printre subiectele abordate a fost și cel referitor la incidentul petrecut joi seara, în România.
Mai precis, MAPN a precizat că sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre.
Mark Rutte a lăudat, vineri, autoritățile române și Comandantul Suprem al Forțelor Aliate ale NATO din Europa (SACEUR) pentru răspunsul rapid și eficient la ținta aeriană care a intrat joi în spațiul aerian național al României, informează Antena 3.
„Acest lucru este cu atât mai important având în vedere războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la multiple încălcări ale spațiului aerian al NATO, inclusiv ieri în România.
Permiteți-mi să exprim solidaritatea NATO cu România și, de asemenea, să felicit autoritățile române și SACEUR pentru răspunsul lor rapid și eficient la acest incident.
Vom continua să sporim supravegherea, să facem schimb de informații și să coordonăm răspunsurile individuale și colective”, a declarat Mark Rutte.
Amintim că joi seara, autoritățile române au emis o alertă. Mai multe persoane au primit un mesaj Ro-Alert prin care erau avertizați că există posibilitatea căderii unor obiecte din aer.
”Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată, 90 de minute”, este mesajul RO-Alert pe care l-au primit locuitorii din Constanța, joi seara.
În urma acestui eveniment, au fost ridicate în aer două aparate F-18 spaniole, detașate la Baza Kogălniceanu pentru misiuni de poliție aeriană și două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române.
„Joi, 17 octombrie, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.
Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, cele de Poliție Aeriană sub comandă națională.
Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.
Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar.
Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție.
Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20.
Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.
Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor executa, în cursul dimineții, cercetări în zonă.
MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situație, rămânând în contact permanent cu acestea”, a precizat MApN, joi, într-un mesaj publicat pe Facebook.