Primele FUNERALII DE STAT EUROPENE: Dumnezeu să-l odihnească! (FOTO)

Primele FUNERALII DE STAT EUROPENE: Dumnezeu să-l odihnească! (FOTO)

Actuali sau foști lideri din lumea întreaga au participat sâmbătă la primele funeralii de stat europene organizate până în prezent, pentru a evidenția rolul pe care fostul cancelar german Helmut Kohl l-a avut în reconcilierea dintre Franța și Germania și în construcția Uniunii Europene, se menționează într-o corespondență a agenției EFE, preluată de Agerpres.

Așezați pe locurile ocupate de obicei de europarlamentari la sesiunile desfășurate în sediul din Strasbourg al Parlamentului European, având în față sicriul lui Helmuth Kohl acoperit cu drapelul european și pe fondul sonor al Odei Bucuriei, ei i-au adus un ultim omagiu artizanului reunificării Germaniei și integrării europene în timpul ceremoniei care a avut loc într-un loc simbol al reconcilierii franco-germane, respectiv provincia Alsacia, disputată de Franța și Germania în cele două războaie mondiale. Așa se scrie istoria…

Pentru o zi, acești lideri, printre care s-au numărat președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Theresa May, cel rus, Dmitri Medvedev, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cel al Parlamentului European, Antonio Tajani, dar și fostul președinte american Bill Clinton, s-au unit într-o reflecție colectivă asupra importanței promovării reconcilierii și păcii, una dintre lecțiile istorice lăsate în urmă de Kohl.

'Om de stat', 'vizionar' sau 'gigant politic' au fost câteva dintre descrierile făcute fostului cancelar de către Tajani și Juncker.

Merkel și Macron și-au axat discursurile pe aspirația lor de a fi continuatorii lui Kohl în susținerea proiectului european, care acum traversează o perioadă dificilă în contextul Brexitului, crizei migrației, reafirmării partidelor naționaliste și dezbaterilor despre viitorul construcției europene sau despre Europa cu mai multe viteze.

Angela Merkel, care va încerca în septembrie că câștige al patrulea mandat de cancelar, a recunoscut că a avut 'unele divergențe' cu Helmut Kohl, care a fost inițial mentorul ei politic, dar mai târziu relațiile dintre ei s-au răcit.

Trecutul politic al lui Kohl se distinge prin recordul de longevitate în postul de cancelar al Germaniei postbelice, deținând patru mandate consecutive în perioada 1982-1998. Pe lângă rolul jucat în reunificarea Germaniei, Kohl s-a evidențiat și prin promovarea proiectului monedei comune euro, alături de fostul președinte francez Francois Mitterand. În ultimii ani, el s-a arătat un susținător al ideii aprofundării integrării europene.

Imobilizat în scaun cu rotile în urma unui accident vascular cerebral survenit în anul 2008, Helmuth Kohl a fost supus în anii următori mai multor intervenții chirurgicale dificile și starea sa de sănătate a rămas de atunci precară, iar pe 16 iunie a încetat din viață la vârsta de 87 de ani.

După ceremonia de la Strasbourg, sicriul său a fost acoperit cu drapelul german și transportat cu elicopterul la Ludwigshafen și apoi pe o navă pe fluviul Rin până la Speyer, pentru funeralii la catedrala din oraș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`