Primele imagini cu muniția românească primită de soldații ucraineni (VIDEO)

Primele imagini cu muniția românească primită de soldații ucraineni (VIDEO)
Soldații ucraineni au primit obuze fabricate în România. Captură Video - Ukraine Weapons Tracker / Twitter

Soldații ucraineni au primit muniție românească, arată o înregistrare video postată pe rețelele sociale. Este vorba despre obuze fabricate de Romarm anul acesta.

Soldații ucraineni au muniție românească

Administratorii contului de Twitter ”Ukraine Weapons Tracker” susțin că obuzul este încărcat într-un obuzier autopropulsat 2S1 Gvozdika cu o turelă de 122 de milimetri, informează HotNews.

Potrivit site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri au o greutate de 21,76 kilograme. În funcție de arma care le folosește, ele pot lovi ținte la o distanță maximă de 15 290 de metri.

Declarațiile oficialilor români și ucraineni despre ajutorul în arme acordat de România

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, au fost întrebați în aprilie, în timpul unei conferințe de presă comună la București, despre ajutorul armat pe care țara noastră îl oferă Ucrainei. Cei doi au refuzat să dea informații.

Armele, ca banii, necesită liniște și nu spune ce primim și de unde primim, decât dacă e un anunț public. (…)

Dacă o țară vine la noi și ne spune ”Nu avem tancuri, dar avem veste” noi înțelegem acest lucru. Dar în anumite cazuri vedem că țările pot face ceva, dar nu o fac, că nu vor să aibă o relație proastă cu Rusia.

Dacă vedem acest lucru, creștem presiunea diplomatică și publică. Nu e cazul României. Ce nu acceptăm noi e ipocrizia, dar nu e cazul României, România a fost sinceră și deschisă de la începutul acestui război”, a declarat Kuleba.

Întrebat dacă Guvernul României s-a angajat să furnizeze ajutor militar Ucrainei, Bogdan Aurescu a răspuns: „Nu cred că e bine să vorbim prea mult public despre aceste lucruri”.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a afirmat că nu e bine să fie făcute „declaraţii publice îndelungate” pe această temă și că „e înțelept să nu dai informații vitale adversarului”.

Întrebat de ce România nu vorbește despre ajutorul militar pentru Ucraina, iar alte țări o fac, Iohannis a răspuns: „Asta este abordarea noastră fiindcă suntem vecini direcți cu Ucraina și credem că așa este mai bine pentru noi și pentru Ucraina să-i ajutăm”. De precizat că și Polonia e vecin direct cu Ucraina și a anunțat ajutoarele pe care le-a trimis, ba chiar e unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei și critici ai Rusiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)