Prin ce compensează China sancțiunile impuse Rusiei de Occident după învazia din Ucraina

Prin ce compensează China sancțiunile impuse Rusiei de Occident după învazia din Ucraina
Foto: Pixabay

Chiar dacă națiunile occidentale critică dur Rusia prin sancțiuni, China achiziționează cantități enorme de cărbune ieftin rusesc, scrie CNN.

În luna aprilie, a fost înregistrată cea mai mare cantitate de produs cumpărat, de asemenea au fost eliminate tarifele de import pentru toate tipurile de cărbune. Analiștii menționează că o astfel de mișcare va aduce beneficii furnizorilor ruși.

Importurile de cărbune ale Chinei din Rusia au ajuns la 4,2 milioane de tone metrice, ceea ce înseamnă o dublare a cantității. Rusia a depășit Australia ca al doilea cel mai mare furnizor al Chinei de anul trecut și acum reprezintă 19% din importurile sale de cărbune, în creștere față de ponderea de 14% pe care o avea în martie.

Comerțul cărbunelui reprezintă un avantaj pentru ambele state. China este centrată pe scoaterea economiei din criză, iar cărbunele reprezintă sursa de alimentare pentru centralele electrice și pentru producerea oțelului, necesar în infrastructură. Pe când Rusia este în căutare de clienți, fiind ocolită de Occident.

„După ce Rusia a început atacul, chinezii și mulți alți cumpărători au redus inițial achizițiile pentru a evalua riscul de sancțiuni secundare”, a declarat Lauri Myllyvirta, analist principal la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat.

Rusia a depășit Australia ca al doilea cel mai mare furnizor al Chinei de anul trecut și acum reprezintă 19% din importurile sale de cărbune, în creștere față de ponderea de 14% pe care o avea în martie.

„Estimăm o creștere cu 30% a volumului de export [al Rusiei] către China, la 71 de milioane de tone în acest an, față de 55 de milioane de tone în 2021”, au declarat analiștii Morgan Stanley într-o notă de cercetare luna trecută.

Urmăriți B1TV.ro și pe