Proiect de rezoluție în Congresul SUA: Kremlinul ocupă teritoriul Republicii Moldova. Încurajăm eforturile de soluționare a conflictului transnistrean / Care este poziția României

Proiect de rezoluție în Congresul SUA: Kremlinul ocupă teritoriul Republicii Moldova. Încurajăm eforturile de soluționare a conflictului transnistrean / Care este poziția României
Capitoliul SUA, clădirea în care își desfășoară activitatea Congresul american. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / [email protected]

Un proiect de rezoluție depus în Congresul SUA spune că Federația Rusă ocupă teritoriul Republicii Moldova prin prezența contingentului de forțe militare și a depozitului de echipamente și muniții în regiunea transnistreană, transmite Deschide.md.

Proiectul înaintat de David Price și de republicanul August Pfluger vine, potrivit inițiatorilor, în sprijinul democrației, independenței și integrității teritoriale din Republica Moldova, dar și pentru consolidarea relațiilor bilaterale dintre Chișinău și Washington.

Proiect de rezoluție în Congresul SUA: Kremlinul ocupă teritoriul Republicii Moldova

„…Întrucât Kremlinul deține un contingent de forțe militare și un depozit de echipamente și muniții militare în regiunea transnistreană, constituind o ocupare a teritoriului Republicii Moldova și o încălcare a suveranității teritoriale a Republicii Moldova; (…) Întrucât, la 22 septembrie 2021, Președintele Republicii Moldova Maia Sandu s-a adresat Adunării Generale a Națiunilor Unite și a cerut Kremlinului să-și retragă trupele din regiunea transnistreană;

(…) Camera Reprezentanților susține un proces 5+2 orientat către rezultate ca singurul canal de soluționare a conflictului transnistrean; sprijină și încurajează eforturile de reluare a negocierilor și de soluționare a chestiunii transnistrene printr-o reglementare politică cuprinzătoare care afirmă suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei, oferind în același timp un statut special regiunii transnistrene în interiorul Republicii Moldova (…)”, se arată în proiectul rezoluției.

Cetățenii Republicii Moldova, spune David Price, au dat țării „mandatul de a implementa guvernanță și reforme economice cruciale pentru a-și consolida democrația”.

„În acest moment istoric, este important ca Statele Unite să sărbătorească nu numai relațiile dintre SUA și Republica Moldova, ci și să sprijine dialogul, cooperarea și angajamentul dintre cele două țări”, a subliniat democratul.

La rândul său, August Pfluger a vorbit despre rolul pe care îl va juca Republica Moldova în consolidarea securității transatlantice.

„Pe măsură ce Rusia continuă să întreprindă acțiuni antagonice împotriva aliaților și partenerilor noștri, Republica Moldova va juca un rol valoros în consolidarea securității transatlantice (…). Este mai imperativ ca niciodată să se întărească relațiile și cooperarea SUA-Moldova pentru a promova valorile democratice și a sprijini aderarea acestora la instituțiile occidentale”, a explicat republicanul.

Ce a spus Președintele României despre conflictul transnistrean

România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, a declarat președintele Klaus Iohannis, în conferința de presă susținută alături de Maia Sandu la București pe 23 noiembrie, când miniștrii de externe din cele două state au semnat Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare.

„Pe agenda convorbirilor de astăzi s-a aflat și problematica de securitate regională. Suntem preocupați de climatul de securitate de la Marea Neagră. În ceea ce privește dosarul transnistrean, am reiterat poziția noastră cunoscută: România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european”, declara șeful statului român.