Protest împotriva noilor restricții din Slovenia. Poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene, iar manifestanții au aruncat cu sticle, pietre și petarde (VIDEO)

Protest împotriva noilor restricții din Slovenia. Poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene, iar manifestanții au aruncat cu sticle, pietre și petarde (VIDEO)
Foto simbol: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Câteva mii de persoane au protestat miercuri seară la Ljubljana împotriva înăspririi restricțiilor. Noile reguli au intrat în vigoare chiar miercuri și obligă la folosirea certificatului Covid pentru a merge la serviciu și pentru a intra în magazine, transmite The Straits Times.

Poliția spune că au participat circa 8.000 de oameni la demonstrație, fiind vorba despre cel mai mare protest anti-restricții din Slovenia de până acum.

„Poliția a intervenit pentru a dispersa manifestația după ce protestatarii au început să arunce cu sticle, pietre și petarde”, se arată într-un comunicat al poliției.

Portalul de știri N1 a relatat că mai mulți polițiști au fost răniți și câțiva protestatari au fost reținuți, pe măsură ce au continuat continuat ciocnirile între grupuri mai mici și poliție în centrul capitalei Ljubljana.

„Libertate, unde ești?”, a fost unul dintre sloganurile slovenilor care au protestat împotriva noilor restricții

Cele mai recente restricții din Slovenia au intrat în vigoare miercuri, iar printre acestea se numără și extinderea obligativității certificatului Covid, care de acum este necesar și pentru a merge la serviciu sau la magazine. Pentru a obține un astfel de document trebuie să te vaccinezi, să te testezi sau să fi trecut prin boală.

În Slovenia este vaccinată doar 45% din populație.

„Opriți corona-fascismul” sau „Libertate, unde ești?” au fost câteva dintre sloganurile de la protest. Manifestația a fost organizată prin intermediul rețelelor sociale.

Ales Hojs, ministrul sloven din interne, a pus violențele de la protest pe seama opoziției și a presei.

„Cu violență și vandalism protestatarii arată ce înseamnă fascismul de stânga. Jurnaliștii din presa centrală vor spune din nou că nu ei sunt responsabili”, a scris Hojs pe Twitter.

Oficialul a comparat protestul cu o manifestație anti-guvernamentală din noiembrie 2020, când erau răniți peste 15 polițiști și un jurnalist.

Janez Jansa, premierul conservator de la Ljubljana, a atacat frecvent presa.

Slovenia deține la ora actuală președinția rotativă a UE.

Ultima oră
22:47 - Ministrul Mediului, videoconferință despre calitatea aerului în marile orașe. Tanczos Barna: Ne aflăm în infrigement de ani de zile din cauza lipsei de acțiune. Vom găsi soluții pentru a ne îndrepta împotriva vinovaților
22:34 - Doi români au făcut un scandal monstru într-un spital din Italia: Cadre medicale, bătute cu bestialitate. „Acești huligani nu au nimic de pierdut“
22:19 - Republica Moldova, la prima achiziție de gaze naturale din resurse alternative / Țara a intrat în stare de urgență din cauza deficitului de gaze
22:15 - Florin Popa a făcut un gest neașteptat. Cum a reacționat Nicole Cherry
22:03 - Situație extremă la un examen, în România. Un candidat și-a făcut nevoile în clasă, de față cu toți ceilalți
21:55 - Mai multe școli private spuneau că vor fi deschise și marți pentru că noile măsuri nu au fost publicate în Monitorul Oficial / UPDATE: Hotărârea a fost publicată
21:50 - Constanţa: O femeie şi concubinul ei, găsiţi înjunghiaţi mortal în casă
21:45 - Bianca Drăgușanu radiază de fericire. Ce i-a făcut Gabi Bădălău
21:36 - Asztalos Csaba (CNCD): Nu avem instumentul legal adoptat de Parlament pentru a putea reglementa utilizarea certificatului verde COVID / Din ce văd în București, oricine poate intra aproape oriunde cu certificatul altuia (VIDEO)
21:31 - Premierul desemnat, mandat flexibil pentru a negocia o guvernare majoritară. Ce s-a decis în discuția dintre Klaus Iohannis, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă (surse)