Publicația Foreign Policy: Pentagonul pregătește noi planuri pentru un eventual război cu Rusia în statele baltice

Publicația Foreign Policy: Pentagonul pregătește noi planuri pentru un eventual război cu Rusia în statele baltice
Foto: russia-insider.com

Pentru prima dată de la colapsul Uniunii Sovietice, Pentagonul reactualizează planurile pentru un eventual conflict cu Rusia, notează publicația Foreign Policy.

Pentagonul se pregăteștepentru orice scenariu posibil. După 1991 planurile împotriva Rusiei au fost uitate, Kremlinul fiind privit ca un potențial partener. Acum însă, potrivit unor foşti şi actuali oficiali din departamentele de Stat şi de Apărare ale SUA, SUA scutură aceste planuri de praf și le reactualizeazăă conform noii realități geopolitice, după anexarea Crimeei de către Rusia.

„Din cauza noului mediu de securitate creat de acţiunile Rusiei, a devenit necesar să ne asigurăm că planurile pe care le avem ca răspuns în faţa oricărei eventuale agresiuni împotriva aliaţilor NATO sunt actualizate“, spune un oficial din Apărare, potrivit publicației.

Și fostul subsecretar pentru Apărare şi cofondator al Centrului pentru Noua Securitate Americană,  Michèle Flournoy, a precizat că invazia Rusiei în estul Ucrainei a fost cea care a făcut Pentagonul să revizuiască planurile de urgență.

Potrivit Foreign Policy, noile planuri au două direcții: una se concentrează asupra comportamentului SUA ca parte din NATO, în cazul în care o altă țară membră este ținta Rusiei, iar cealaltă direcție ia în considerare acţiunea americanilor separată de NATO.

Ambele direcții  însă vizează o incursiune rusă în statele baltice. De asemenea, acestea nu vizează un război tradițional, ci conține tactici hibride folosite de Rusia în Crimeea şi în estul Ucrainei.

„Dacă ne uităm la doctrina militară a Rusiei, vedem că ei se gândesc la folosirea unor arme nucleare într-un mod în care n-am mai gândit de mulţi ani“, spune oficialul senior din Apărare.

Ultima oră
19:10 - Alexandru Rafila îndeamnă la vaccinare: O să avem un val 4 în septembrie-octombrie. Dacă se îmbolnăvesc persoane vulnerabile, situația va pune la încercare sistemul de sănătate (VIDEO)
18:43 - Alexandru Rafila: Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe. Ajutăm cu toții, dar mi se pare puțin deplasat să spui ca prim-ministru că nu știi ce să faci (VIDEO)
18:17 - Peste 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză în România. CNCAV: Vaccinarea, cea mai la îndemână soluție împotriva COVID-19
17:32 - Belinda Bencic din Elveția a câștigat medalia de aur la tenis feminin, la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020
17:03 - Ludovic Orban, despre alegerile din PNL: Cine are covingerea că poate câștiga nu clamează victoria de dimineață până seara. Victoria se va obține pe 25 septembrie
16:45 - Florin Cîțu, către liberalii tulceni: Ați scos din Parlamentul României un om care făcea mult rău, un senator din Tulcea. Ați salvat România de un spion rus
16:23 - Salvamont România aniversează 52 de ani de activitate cu o nouă versiune a aplicației sale de mobil. Sabin Cornoiu: Este mai intuitivă și mai ușor de folosit
15:50 - Focar în SUA: 75% dintre persoanele cu COVID, vaccinate. Dr. Beatrice Mahler: „Aș susține varianta unei variante noi de vaccin” (VIDEO)
15:10 - 40 de români au rămas pe aeroportul din Barcelona. Țeapa care i-a lăsat „cu ochii în soare”
14:45 - Fast & Furious pe o autostradă din România: Un TIR, surprins în depășiri periculoase, cu 150 km/h (VIDEO)