Centrul Stockholm pentru Libertate, un ONG înfiinţat de jurnalişti turci în exil, susține într-un raport că tentativa de lovitură de stat din Turcia a fost regizată de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, pentru a distruge ultimele rămăşiţe ale democraţiei şi pentru a suspenda libertăţile fundamentale.
Membrii Centrului au ajuns la această concluzie după ce au analizat date publice, mărturii în procese, interviuri, opinii ale experţilor militari şi alte dovezi strânse în urma unei cercetări.
Abdullah Bozkurt, preşedinte ONG-ului, a transmis că în urma analizei întreprinse au ajuns la concluzia că tentativa de lovitură de stat a fost concepută de Erdogan şi de cei din jurul lui pentru a distruge "ultimele rămăşiţe ale democraţiei din Turcia".
Acesta a mai susținut că Erdogan pare decis să rămână la putere cu orice preţ, inclusiv acela al pierderii de vieţi, şi a exploatat perioada de după lovitura de stat pentru a organiza referendumul care i-a consolidat puterea, pentru a distruge opoziţia şi chiar pentru a lansa incursiuni militare peste graniţă, în Siria.
"Faptul că şeful serviciului turc de informaţii, Hakan Fidan, a fost avertizat despre puci potrivit propriilor declaraţii scrise trimise Parlamentului, dar el nu a informat premierul sau preşedintele, întăresc ideea că tentativa de lovitură de stat a fost regizată. Nu există nicio explicaţie pentru faptul că oficiali care sunt în primul rând responsabili cu descoperirea şi prevenirea puciurilor vizând guvernul ales să nu fie de găsit în ziua loviturii de stat şi să-şi urmeze rutina cotidiană, chiar şi după ce au aflat despre puci", au spus autorii raportului.
ONG-ul susține că şeful serviciilor de informaţii nu a fost audiat nici măcar ca martor în ancheta ce a vizat puciul. Mai mult, acesta și-a păstrat funcția ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.
La rândul său, șeful Statului Major General, Hulusi Akar, a făcut declaraţii contradictorii, iar declaraţiile martorilor şi acuzaţilor nu confirmă varianta sa. Mai mulți experți militari au transmis ONG-ului că tentativa de lovitură de stat putea fi oprită prin măsuri simple şi rapide, pe care însă Akar nu le-a luat.
Centrul mai susține ca argument că unii comandanţi militari de top şi-au văzut de rutina zilnică, participând inclusiv la nunţi, la ore bune după primirea alertei, ceea ce este împotriva practicilor şi regulilor armatei turce.
De asemenea, este ciudat că a fost închis podul peste Bosfor, că au fost lovite ţinte care nu serveau scopului puciştilor, ca şi faptul că trupele care ar fi urmat să îl captureze pe Erdogan au ajuns la hotelul în care acesta se afla, la câteva ore după plecarea lui.
În plus, nici până acum regimul condus de Erdogan nu a reușit să prezinte dovezi că puciul ar fi fost pus la cale de mișcarea clericului Gulen.
Grupările paramilitare care au luat parte la ciocniri şi care mai târziu au apărut în diverse filmări făcute în noaptea puciului nu au fost identificate, iar modul în care au fost mobilizate şi organizate rămâne un mister, se mai arată în raport.