Putin a anunțat că guvernul va crește cu 10% pensiile și salariului minim, deși inflația a explodat

Putin a anunțat că guvernul va crește cu 10% pensiile și salariului minim, deși inflația a explodat
Putin a anunțat că guvernul va crește cu 10% pensiile și salariului minim, deși inflația a explodat. Foto: Hepta/ Sputnik / Alexei Danichev.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, miercuri, că va crește cu 10% pensiile și salariul minim, încercând să le ofere rușilor asigurări împotriva inflației record. Acesta a afirmat că nu toate problemele economice cu care se confruntă Rusia au legătură cu războiul din Ucraina.

Vorbind la o ședință televizată a Consiliului de Stat al Rusiei, Putin a spus că inflația nu va depăși 15% în acest an, potrivit HotNews.

„Îmi propun să măresc cu 10% cuantumul pensiilor”

„Eu și guvernul am discutat mult timp despre asta, au fost dispute în cadrul guvernului și s-a luat o decizie. Azi vreau să vă anunț: îmi propun să măresc cu 10% cuantumul pensiilor pentru pensionarii nemuncitori de la 1 iunie din acest an”, a anunțat Putin într-o întâlnire televizată a Consiliului de Stat al Rusiei.

De asemenea, salariul minim va fi majorat cu 10% de la 1 iulie, astfel încât acesta va ajunge la 15.279 de ruble (241 de euro) pe lună.

Rusia estimează că va înregistra o inflație de peste 20% în 2022

În aprilie, șeful Curții de Conturi de la Moscova, Alexei Kudrin, a declarat că Rusia estimează inflația de anul acesta la 20,7% și o contractare a PIB-ului între 8,8 și 12,4%, într-o ședință oficială cu parlamentarii ruși.

„Inflația în acest an, conform previziunii de bază, va fi de 20,7%, anul viitor va fi destul de mare – mai mult de 6%. Prin urmare, trebuie să ne evaluăm imediat sarcinile în politica socială: ce să indexăm, ce este indexat înainte de termen sau, poate, cu întârziere, și cum să fie alocate resursele”, a precizat oficialul rus.

Analiştii estimează în acest an o rată a inflaţiei de 20% şi un declin al economiei de 8%.

Urmăriți B1TV.ro și pe