Raiduri de amploare în Germania la mai multe firme acuzate că aduceau ilegal muncitori din Europa de Est

Raiduri de amploare în Germania la mai multe firme acuzate că aduceau ilegal muncitori din Europa de Est
Foto: Pixabay

Percheziții de amploare au fost desfășurate miercuri dimineața în Germania, în landurile Saxonia-Anhalt şi Saxonia Inferioară, dar și în Berlin şi Renania de Nord-Westfalia, în legătură cu o presupusă contrabandă de lucrători ilegali aduşi din Estul Europei pentru a muncii în abatoarele din industria de prelucrare a cărnii.

Raiduri de amploare în Germania la firmele care aduceau muncitori din Europa de Est

Potrivit presei germane, aproximativ 800 de poliţişti au fost desfăşuraţi pentru această operațiunie care avizat în principal companii dinlandurile Saxonia-Anhalt şi Saxonia Inferioară. Alte raiduri au avutloc la Berlin, în Saxonia şi Renania de Nord-Westfalia.

Peste 40 de clădiri rezidenţiale şi de birouri au fost percheziţionate, potrivit poliţiei. Se presupune că firmele acuzate ar fi adus muncitori ilegali din Estul Europei în Germania cu documente falsificate.

Mai multe focare de coronavirus au fost depistate printre muncitorii români din Germania

În contextul pandemiei de coronavirus, în mai multe abatoare și centre de prelucare a cărnii din Germania au fost depistate persoane infectate cu coronavirus, majoritatea fiind muncitori aduși din Estul Europei.

După ce sute de persoane din industria de prelucrare a cărnii au fost testate pozitiv, guvernul landului Renania de Nord-Vestfalia a anunţat că îi va testa pe toţi angajaţii din abatoarele care funcţionează în cel mai populat land federal.

Autoritățile germane au declanșat o amplă anchetă la laboratorul Toennies din landulRenania de Nord-Westphalia. Aici s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 circa 1400 de angajaţi, printre care și foarte mulţi muncitori români.

Nu mai puțin de 1.900 de nereguli au fost descoperit în urma inspecțiilor făcute la condițiile de cazare. Supraaglomerarea, mucegaiul, pericolul de cădere a tavanului, scurgerile din acoperişuri şi instalaţii sanitare defecte au fost doar câteva dintre acestea. Aşa se explica cele aproximativ 1.400 de infectări cu noul virus, printre care s-au numărat şi o mie de români.

Vizita ministrului muncii, Violeta Alexandru în Germania

În contextul în care au fost făcute numeroase sesizări privind neregulile în unele ferme și abatoare din Germania, ministrul muncii Violeta Alexandru a desfășurat o vizită de lucru pentru a discuta cu omologii germani condițiile precare de muncă la care sunt supuși muncitorii români. Șefa ministerului Muncii și al Protecției Sociale din România a avut, la Berlin, întrevederi cu omologul său german, Hubertus Heil, dar și cu ministra Agriculturii, Julia Klöckner.

În urma acestei vizite ministrul Muncii a anunțat că autoritățile de la Berlin vor institui mecanisme de control mai eficiente.

„Am văzut totala disponibilitate din partea autorităților germane de a se implica nu numai în rezolvarea aspectelor punctuale, o implicare totală în a verifica și adresa toate sesizările primite, dar și de a face un pas înainte și de a căuta niște soluții de sistem, soluții care țin de reglementări, de protocoale comune, de un schimb de informații între autoritățile noastre.”, spune Violeta Alexandru.

Ultima oră
19:12 - Rata de acoperire vaccinală din București a depășit 50%, anunță Valeriu Gheorghiță
19:06 - Ioana Mihăilă, despre valul 4: Suntem pregătiți pentru situația de acum. Dacă lucrurile evoluează, s-ar putea ca anumite nevoi să nu mai poată fi îndeplinite (VIDEO)
18:49 - Ioana Mihăilă: Doresc să amintesc premierului că vaccinarea a fost în subordinea sa directă / Ar fi fost o iresponsabilitate să fi blocat paturile ATI pentru pacienții COVID-19 când aveam sub 50 de cazuri (VIDEO)
18:46 - Ele sunt cele mai în vârstă surori gemene din lume. Câți ani au japonezele care au doborât toate recordurile
18:25 - Ioana Mihăilă: Întârzierea cu o lună a rectificării bugetare a făcut imposibilă semnarea la timp a contractelor de medicament; am lăsat spitalele să își achiziționeze direct medicamentele (VIDEO)
18:20 - Andreea Ibacka, mesaj important cu doar câteva zile înainte să nască: Sunt destule nopți în care respir greu
18:09 - Jair Bolsonaro intră la Adunarea Generală a ONU, dar nu și în restaurantele din New York, unde dovada vaccinării e obligatorie. Președintele Braziliei a fost fotografiat mâncând pizza pe marginea drumului (FOTO)
17:27 - Ioana Mihăilă explică cum s-a pregătit MS pentru valul patru: Creșterea numărului de paturi ATI/TI reprezintă punerea în aplicare a planului pregătit de Ministerul Sănătății
17:25 - Ludovic Orban: Joaca de-a politica trebuie să se termine! Cine poartă răspunderi pentru această criză gravă trebuie să și le asume și să acționeze în consecință. După 25 septembrie, PNL are capacitatea să pună punct crizei (VIDEO)
17:08 - Echipa Orban, apel pentru soluționarea crizei politice. Ionel Dancă: Ludovic Orban, cel care poate face majoritatea parlamentară. Respingem orice fel de colaborare cu PSD (VIDEO)