Raport ONU despre proporțiile dezastrului provocat de război: 90% dintre ucraineni ar putea ajunge în sărăcie în doar un an; 18 ani de progres socio-economic ucrainean ar putea fi șterși cu buretele

Raport ONU despre proporțiile dezastrului provocat de război: 90% dintre ucraineni ar putea ajunge în sărăcie în doar un an; 18 ani de progres socio-economic ucrainean ar putea fi șterși cu buretele
O imagine de ansamblu cu pagubele pe care le-a lăsat în urmă un atac rusesc la un turn de televizune din Kiev. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Seth Sidney Berry

Proiecțiile ONU arată că 9 din 10 ucraineni ar putea ajunge în sărăcie în următoarele 12 luni și că Ucraina s-ar putea întoarce cu aproape două decenii în urmă în termeni de avans economic dacă invazia rusă continuă, transmite Politico.

ONU, raport despre proporțiile dezastrului provocat de războiul din Ucraina

Datele preliminare estimează că, dacă războiul declanșat de Vladimir Putin și Federația Rusă devine unul „prelungit”, aproape o treime din cetățenii Ucrainei vor cădea sub pragul sărăciei și alți 62% se vor confrunta cu „un risc serios” să pățească același lucru. De asemenea, se estimează că 18 ani de progres socio-economic vor fi șterși cu buretele.

Cele trei săptămâni de război au provocat peste 1.700 de victime civile, au generat peste 3 milioane de refugiați și au distrus infrastructură în valoare de circa 100 de miliarde de dolari, indică estimările guvernului ucrainean. Un raport UNICEF sugerează, totodată, că acest conflict creează un nou refugiat copi la aproape fiecare secundă.

„Dacă nevoia de asistență umanitară imediată pentru ucraineni este de cea mai mare importanță, efectele acute ale unui război prelungit devin acum mai evidente”, a declarat administratorul programului ONU de dezvoltare (UNDP), Achim Steiner, care spune că încă mai este timp „pentru a opri această traiectorie sumbră”.

UNDP recomandă o injecție de lichidități pe scară largă pentru a ajuta la atenuarea creșterii nivelului de sărăcie. Totodată, organismul ONU a îndemnat alte state să contribuie la finanțarea unui „venit temporar de bază” pentru ucraineni și spune că donarea a câte 250 de milioane de dolari pe lună ar putea împiedica 2,6 milioane de persoane să ajungă în sărăcie.

Factorul timp este în defavoarea Ucrainei, susținea și analistul de politică externă Răzvan Pantelimon, care a comentat situația, miercuri dimineață, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.

„Sancțiunile cel puțin la acest moment nu au afectat atât de grav Rusia încât să renunțe la invazie, în timp ce Ucraina este cea care suferă, mor mii de oameni, vedem că deja avem 3 milioane de refugiați și numărul lor crește, vedeam o estimare că la acest moment sunt pierderi de peste 550.000 de miliarde. Vorbim de o țară practic aproape distrusă la momentul acesta”, spunea Răzvan Pantelimon.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:53 - Zelenski îl înlocuieşte pe ministrul Apărării în plină contraofensivă ucraineană: „Cred că avem nevoie de noi abordări” (VIDEO)
23:20 - Sorana Cîrstea, după ce a ajuns în sferturi la US Open: „Au trecut mulți ani în care am muncit din greu, dar nu am fost răsplătită. În final, munca te răsplătește”
23:06 - Reacția lui Nicolae Guță după ce fiul lui ar fi fost prins drogat la volan: „El are probleme cu stația de calcul. Ce a pățit acum e ceva banal, e cum ar fi o repetiție”
22:32 - Sorana Cîrstea s-a calificat în sferturi la US Open și și-a egalat cea mai bună performanță a carierei
22:17 - Galați: Un bărbat de 78 de ani a fost împușcat de polițiști, după ce și-a amenințat nora cu cuțitul
21:53 - Femeia ucisă de șoferul drogat în Popești Leordeni își serba ziua de naștere și ieșise la poartă să-și primească tortul. Ce spun martorii
21:29 - Gorghiu: „Asocierea cu PSD a avut şi dezavantaje, dar a fost raţională. Ne place sau nu, ea ţine în echilibru România”. Despre măsurile fiscale: „Asta face liberalul, ajustează aparatul bugetar, așa încât să fie mai puţine cheltuieli” (VIDEO)
21:00 - Gorghiu: Aproape 600 de condamnați fugari au fost aduși înapoi în țară de la începutul anului până la începutul lunii august / De 33 de ani, niciun guvern nu a reușit să construiască niciun penitenciar nou (VIDEO)
20:30 - Ministrul Alina Gorghiu: Legislația a încurajat ieșirea magistraților din sistem / Se crește vârsta de pensionare a acestora. Ei au acceptat și că pensiile nu au cum să fie mai mari decât salariile în plată (VIDEO)
20:08 - Reacția Alinei Gorghiu, întrebată despre cazul fiului de judecătoare, condamnat pentru ucidere din culpă, dar pe punctul de a fi eliberat condiționat pentru că e băiat tânăr (VIDEO)