Moscova susține că este deschisă negocierilor cu Ucraina pentru pace: „Cu cât mai mult sunt amânate, cu atât va fi mai greu să se ajungă la un consens”

Moscova susține că este deschisă negocierilor cu Ucraina pentru pace: Cu cât mai mult sunt amânate, cu atât va fi mai greu să se ajungă la un consens
Foto: Hepta - Ilya Pitalev

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, susține că  Rusia nu respinge negocierile cu Ucraina pentru pace, dar cu cât mai mult sunt amânate, cu atât va fi mai greu să se ajungă la un consens.

Lavrov, despre negocierile de pace

Pe de altă parte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că negocierile cu Rusia vor avea loc doar dacă victoriile de pe front vor permite țării să aibă o poziție de importanță majoră în discuții.

Lavrov a făcut aceste remarci duminică în timp ce vorbea cu postul Rossiya 1. El a spus că cele două părți în conflict trebuie să înceapă discuțiile cât mai curând posibil.

„Nu respingem negocierile; nu renunțăm la negocierile” cu Ucraina, a spus Lavrov. „Cei care le resping trebuie să înțeleagă că, cu cât acest proces este amânat mai mult, cu atât va fi mai greu să ajungi la un acord”, a adăugat el, într-o referire voalată la autoritățile de la Kiev.

El a subliniat că președintele Vladimir Putin și-a exprimat anterior aceeași poziție cu privire la discuțiile de pace.

Kievul și Moscova au purtat discuții de pace intermitente de la sfârșitul lunii februarie, la câteva zile după ce Rusia și-a atacat vecinul, dar a existat puțină comunicare între ele în ultimele săptămâni.

Negocieri blocate

Rundele anterioare de discuții nu au reușit să producă o descoperire, deoarece ambele părți în conflict au refuzat să facă compromisuri cu privire la liniile lor roșii respective.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski  a declarat că, în prezent, nu sunt posibile negocieri cu Federația Rusă privind încheierea războiului.

„Vrem să punem capăt războiului, dar spațiul și oportunitățile s-au schimbat. Societatea nu vrea să discute cu teroriștii. Deși se poate comunica chiar și cu teroriștii, pentru că ei știu ce vor, a spus oficialul la cea de-a 17-a întâlnire a Strategiei europene de la Yalta.
Urmăriți B1TV.ro și pe