Războiul din Ucraina, ziua 21: Kievul respinge propunerile de „neutralitate” ale Rusiei / SUA trimite arme în Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari

Războiul din Ucraina, ziua 21: Kievul respinge propunerile de „neutralitate” ale Rusiei / SUA trimite arme în Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari
Trei persoane se uită la ce a mai rămas dintr-un bloc după un atac al forțelor rusești. Fotografie făcută pe 15 martie în Kiev, Ucraina. Sursă foto: Hepta - Zuma Press / Yuliia Ovsiannikova

E a 21-a zi de război declanșat de Rusia în Ucraina. Negocierile de pace nu au avut până acum rezultate, dar au început să fie „mai realiste”. Trupele ruse în continuare atacă ținte civile. Situația umanitară e critică. Peste trei milioane de ucraineni au devenit refugiați de la începutul invaziei și până acum. Sirenele antiaeriene au răsunat încă de dimineaţă în mai multe oraşe ale Ucrainei, inclusiv în capitala Kiev. La Mariupol, rușii țin ostatici 400 de oameni într-un spital, a afirmat un oficial ucrainean.

UPDATE 22:30 Primarul din Melitopol, răpit în urmă cu câteva zile de către forțele ruse, a fost eliberat de forțele speciale ucrainiene, conform publicației ucraineane Pravda.

Kiril Timoșenko a precizat că primarul Ivan Fedorov a fost eliberat din captivitate după o operațiune specială. Ivan Fedorov a discutat despre incident și cu președintele Volodimir Zelenski, scrie Reuters.

UPDATE 21:30 Slovacia a fost de acord în prealabil să furnizeze Ucrainei un sistem cheie de apărare aeriană din epoca sovietică pentru a ajuta la respingerea atacurilor aeriene ruse, potrivit unor surse familiare cu subiectul, scrie CNN.

SUA și NATO încearcă să găsească soluții potrivite pentru a completa capacitățile defensive ale Slovaciei și transferul nu este încă asigurat.

UPDATE, 20:30 – Președintele american a anunțat că Statele Unite vor ajuta financiar, umanitar, dar și cu arme Ucraina.

UPDATE, 20:00 Bombardamentele au distrus miercuri Teatrul din Mariupol care adăpostea peste 1.000 de ucrainieni, scrie CNN. În imaginile publicate pe Twitter clădirea este aproape complet distrusă și nu se știe numărul victimelor.

UPDATE, 19:30 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit joi cu jurnaliştii la Bruxelles după o întâlnire a miniştrilor apărării alianţei. Stoltenberg a spus că aliații sunt uniți în decizia de a nu desfășura forțe la sol în Ucraina sau în spațiul aerian „pentru că avem responsabilitatea de a ne asigura că acest război nu va escalada dincolo de Ucraina”.

UPDATE, 17:40 Viktor Orban, premierul Ungariei, a oferit o nouă reacție pe marginea războiului din Ucraina. În cadrul unui miting de campanie, oficialul de la Budapesta a transmis electoratului său că Guvernul nu va susține Ucraina din punct de vedere militar.

UPDATE, 17:30 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat un videoclip pregătit de guvernul său în timpul discursului susţinut miercuri în Congresul SUA. Videoclipul conține imagini ale morții, inclusiv cu cadavrele copiilor. Dar și imagini cu copii răniți grav, în timp ce medicii încearcă să le salveze viața în spital.

UPDATE, 17:00 – Ucraina și Rusia au făcut progrese semnificative în ceea ce privește un plan de pace în 15 puncte, care include încetarea focului și retragerea Rusiei dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă limitarea forțelor sale armate, potrivit a trei persoane implicate în discuții, citate de FT.com.

UPDATE, 15:45 – Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare spune că, în prezent, toate instalațiile nucleare din Ucraina sunt funcționale și în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație.

„Totodată menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații și nu sunt semnalate depășiri la nivelul teritoriului ucrainean”, a mai spus CNCAN.

UPDATE, 15:30 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut un discurs istoric în fața Congresului SUA, în format de videoconferință, și a spus că Rusia nu i-a atacat numai țara, ci a pornit o ofensivă brutală împotriva valorilor umane de bază.

UPDATE, 15:00 – China nu dorește să fie un stat care suportă colateral sancțiunile economice din zona Occidentului, însă dacă s-ar alătura Federației Ruse problema ar fi cât se poate de complicată, pentru că Ucraina, pe modelul Siriei, ar deveni o țară de război prin proxy, a explicat Cristian Diaconescu pe B1 TV.

UPDATE, 14:30 – Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a afirmat că un acord cu Ucraina e aproape de a fi convenit. El a precizat că e serios analizat un statut de neutraliate pentru Kiev.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a afirmat și el că rușii și ucrainenii discută despre neutralitatea Ucrainei, după modelul Suediei și Austriei.

Un consilier principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky a spus că guvernul țării respinge ideea propusă de Rusia privind neutralitatea.

„Se decide soarta Rusiei, viitorul ei loc în lume”, a declarat Serghei Narîșkin, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei.

Japonia va revoca statutul comercial al Rusiei de „națiune cea mai favorizată”  ca răspuns la invazia din Ucraina, a anunat prim-ministrul țării, Fumio Kishida.

Exploziile continuă în Kiev și Mariupol. Turnul de televiziune din orașul Vinnytsia a fost bombardat.

„Vreau să-i spun comandantului nostru șef să oprească actele teroriste din Ucraina, deoarece când ne vom întoarce ne vom ridica împotriva lui”, „Știu că în unitatea mea, ei sunt total împotrivă”, sunt doar două dintre mărturiile soldaților ruși rpinși în Ucraina, potrivit CNN.

Sute de africani s-au oferit să ajute armata ucraineană. „Știm că război, nu e joacă de copii. Dar să lupți în Ucraina ar fi mai bine decât să trăiești aici. Probabil că voi avea voie să rămân acolo după război și voi fi un erou”, a spus Ottah Abraham pentru BBC.

UPDATE, 13:45 – Marile greșeli ale lui Vladimir Putin care au transformat invazia rusă în Ucraina într-un dezastru – analiză the Telegraph.

UPDATE, 13:15 – Cea mai mare companie energetică din Germania, E.ON, a suspendat toate achizițiile noi de gaz de la Gazprom, a anunțat Rareș Bogdan.

UPDATE, 13 – Alături de partenerii și aliații săi, România se află în prima linie a solidarității față de poporul ucrainean, a declarat președintele Klaus Iohannis, care a anunțat că mediul academic este pregătit să primească peste 10.000 de studenți din Ucraina.

UPDATE, 12:45 – Deputatul PNL Adrian Cozma a declarat pe B1 TV că este cel mai bun moment pentru a restabili adevărul istoric și a reda românilor din Ucraina dreptul de a dobândi cetățeni română. El și un alt parlamentar liberal, Robert Sighiartău, au depus deja un proiect în acest sens.

UPDATE, 12:30 – FIFA a luat în calcul să acorde Ucrainei un loc la Cupa Mondială din Qatar 2022, un scenariu ce a fost discutat cu selecționatele care se află pe același traseu de baraj cu cea ucraineană, Țara Galilor, Austria și Scoția.

UPDATE, 12:10 – Premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei s-au întors în siguranță din Ucraina în Polonia. „Europa trebuie să înțeleagă că dacă pierde Ucraina, nu va mai fi vreodată la fel. Nu va mai fi Europa. Mai degrabă va fi o versiune înfrântă, umilită și demnă de milă a ei. Eu vreau o Europă puternică și determinată”, a scris , pe Twitter și Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei.

Manfred Weber, președintele Grupului Partidului Popular European, a declarat că țările europene plătesc Rusiei peste 600 de milioane de euro în fiecare zi pentru a finanța cererea lor de energie. Weber a mai susținut că liderii europeni au fost naivi în ceea ce privește Rusia și a ținut să laude eroismul națiunii ucrainene: „Ucrainenii duc lupta noastră”.

Qin Gang, ambasadorul Chinei în Statele Unite, a susținut că țara sa ar fi încercat să oprească războiul din Ucraina dacă ar fi cunoscut intențiile Rusiei.

Cinci jurnaliști au fost uciși de forțele ruse în Ucraina. Peste 35 au fost răniți.

UPDATE, 11:15 – Este „pur și simplu infern” la Mariupol, unde situația a devenit „insuportabilă”, spun pentru CNN locuitorii care au reușit să fugă din orașul aflat în sud-estul Ucrainei și care se află sub asediul forțelor ruse.

UPDATE, 11:05 – Jaroslaw Kaczynski, vicepremier al Poloniei și lider PiS, a solicitat să fie trimisă în Ucraina o misiune internațională de menținere a păcii, fie ea coagulată la nivelul NATO sau într-un cadru mai larg, transmite CNN.

UPDATE, 11:00 – Armata ucraineană continuă să producă pagube forțelor invadatoare și a publicat imagini cu momentul în care un tanc rusesc este aruncat în aer de o mină antitanc.

UPDATE, 10:50 – Războiul din Ucraina și efectele sale afectează inclusiv firmele din Republica Moldova, iar presa rusă susține că în Transnistria au fost introduse restricții la vânzarea alimentelor.

UPDATE, 10:40 – Deutsche Welle a realizat o analiză în care evaluează ce opțiuni are la dispoziție Europa pentru a înlocui gazul rusesc și a scăpa din capcana Moscovei.

UPDATE, 10:20 – Armata rusă se confruntă cu pierderi majore și a chemat întăriri din toată țara, spune Marea Britanie.

UPDATE, 9:25 – Proiecțiile ONU arată că 90% dintre ucraineni ar putea ajunge în sărăcie în doar un an de război. Totodată, dacă actualul conflcit se va prelungi, 18 ani de progres socio-economic ucrainean ar putea fi șterși cu buretele.

UPDATE, 9:15 – Analistul de politică externă Răzvan Pantelimon estimează că armata rusă probabil un desant asupra zonei Odesa, „ceea ce va aduce Rusia chiar în apropierea României”.

Zelenski: Ucraina are cu adevărat încredere în partenerii săi

Premierii polonez, ceh și sloven l-au vizitat, marți, pe președintele și premierul ucrainean chiar la Kiev, sfidând bombardamentele. La finalul discuțiilor, președintele Vlodimir Zelenski a ținut să mulțumească partenerilor săi.

„Cel mai important e că avem cu adevărat încredere în acești lideri. Când vorbim despre garanțiile de securitate, despre viitorul nostru în UE sau despre politica de sancțiuni, suntem 100% siguri că orice discutăm, acest lucru va ajunge la un rezultat pozitiv pentru Ucraina”, a afirmat Zelenski.

„Cu prieteni ca aceștia Ucraina poate câștiga”, a continuat el.

Cât despre negocierile cu Moscova, Volodimir Zelenski a afimat: „Poziţiile din negocieri sună acum mai realist, dar e nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei”.

SUA vor anunța un nou ajutor pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden va anunța o asistență suplimentară de securitate de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, informează CNN, citând un oficial de la Washington. Ajutorul va include și rachete antitanc.

„Ucraina va fi tot acolo iar la un moment dat Putin nu va mai fi”, a afirmat Antony Blinken, șeful diplomației SUA.

Acesta a mai spus că americanii fac tot posibilul pentru a limita pierderile de vieți omenești: „Facem asta prin sprijinul pe care îl oferim Ucrainei zilnic, prin presiunea pe care o exercităm împotriva Rusiei zi de zi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”