Război în Ucraina. Ministru britanic: Armata Rusiei e epuizată / Joe Biden: Putin pare să se fi autoizolat / Marea Britanie și aliații săi au convenit să trimită mai mult sprijin militar letal Ucrainei

Război în Ucraina. Ministru britanic: Armata Rusiei e epuizată / Joe Biden: Putin pare să se fi autoizolat / Marea Britanie și aliații săi au convenit să trimită mai mult sprijin militar letal Ucrainei
Clădirea administrației din Nikolaev, Ucraina. Sursă foto: Hepta - Zuma Press / Cozzoli/Fotogramma

UPDATE, 00.10: Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării, a declarat că Rusia a devenit o „țară mai mică” din cauza războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, că armata sa e epuizată, iar Vladimir Putin și-a pierdut din forță, devenind acum prizonierul unei cuști pe care și-a construit-o singur.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că Vladimir Putin pare să se autoizoleze și că e posibil să-și fi concediat sau plasat în arest la domiciliu parte dintre consilieri.

Pentagonul a avertizat cu privire la un război rus „prelungit” în estul Ucrainei: „Noi n-avem absolut niciun indiciu că aceşti militari ruşi se întorc acasă”

Gerard Depardieu, actorul care îl lăuda pe Vladimir Putin, a denunțat „excesele nebunești inacceptabile” ale acestuia și anunță că va dona Ucrainei banii obținuți din mai multe concerte.

UPDATE, 23:35: Denis Pușilin, șeful separatiștilor din Donețk, a ordonat formarea unei administrații municipale pentru orașul ucrainean asediat Mariupol, potrivit unui decret publicat joi pe site-ul Republicii Separatiste, a informat joi agenția de știri de stat rusă TASS.

UPDATE, 22:45: Marea Britanie și aliații săi au convenit să trimită mai mult sprijin militar letal Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva invaziei Rusiei, a declarat joi ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

UPDATE, 22:00: Vladimir Putin ar fi calcula greșit invazia din Ucraina, susține Andrei Kozirev, fostul ministru de externe al Rusiei, într-o  intervenție pentru BBC. Acesta a ignorat posibila reacție categorică a Occidentului, întărirea NATO și efectele folosirii gazului ca armă strategică.

UPDATE, 21:35: Președintele american Joe Biden a anunțat joi seara creșterea producției de petrol de către companiile americane. Acesta a subliniat că nu este momentul potrivit pentru a specula criza de pe piața energetică de către companii și pentru creșterea profiturilor.

De asemenea, Joe Biden a dispus eliberarea a aproximativ 1 milion de barili pe zi din rezervele federale.

UPDATE, 21:25: Rusia a anunțat că va sancționa liderii Uniunii Europene și majoritatea europarlamentarilor, ca reacție la măsurile „punitive” impuse Moscovei după invazia din Ucraina. Aceștia au primit interdicție pe teritoriul Rusiei.

Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că forțele ruse au distrus industria de apărare a Ucrainei.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat că Moscova consideră inacceptabilă prezenţa oricărei infrastructuri militare a NATO sau a SUA în ţările vecine cu Afganistanul.

Update, 20:05 Vladimir Putin a pierdut deja războiul din Ucraina și este mai slab decât acum o lună, a declarat astăzi șeful forțelor armate britanice, potrivit dailymail.

Amiralul Sir Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării, a declarat că liderul rus a supraestimat puterea armatei sale, care a dat peste o rezistență acerbă ucraineană care a provocat pierderi devastatoare armatelor Moscovei.

Update, 19:30 Coordonatorul Umanitar al Națiunilor Unite din Ucraina a cerut tuturor părților să fie de acord cu termenii exacți ai formării coridoarelor umanitare.

„Din păcate, aceste eforturi nu au reușit încă, deoarece am fost informați în mod repetat că siguranța și securitatea convoaielor de ajutor și a civililor nu pot fi garantate”, a spus Osnat Lubrani într-un comunicat.

Update, 18:33 – Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care solicită țărilor „neprietenoase” să plătească gazul în ruble. Termenul limită a fost stabilit până la 1 aprilie, iar aceste țări trebuie să-și deschidă conturi în băncile rusești.

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a declarat că Franța și Germania se pregătesc pentru scenariul în care importurile de gaze se vor opri. „În ce privește amenințarea, cererea apăsată sau propunerea – nici nu mai știm cum să o numim – de a face plăți în ruble, este crucială pentru noi respectarea contractelor existente. Este important pentru noi să nu dăm un semnal că putem fi șantajați de Putin”, a spus ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

„Noi, Germania şi Italia, împreună cu alte ţări care sunt importatoare de gaze, cărbune, cereale, porumb (…) finanţăm războiul. Nu există nicio îndoială”, a admis premierul italian Mario Draghi.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia poate acționa ca un garant al securității Ucrainei.

Soldații ceceni, virali în mediul online după ce s-au „luptat” cu un semafor. Imaginile în care țintesc dispozitivul cu o mitralieră (VIDEO)

Update, 16:10 – Rusia consideră că excluderea sa din fotbalul internațional ca urmare a invaziei este „nedreaptă”.

Update, 16:00 – Englezii au impus  noi sancțiuni celebrităților și liderilor militari proeminenți ruși, inclusiv lui Serghei Brilev, un propagandist care deține canalul de știri Russia Today. Lista de sancțiuni include 14 ruși.

„Războiul lui Putin împotriva Ucrainei se bazează pe un val de minciuni. Marea Britanie a contribuit la dezmințirea informațiilor publicate de publicațiile pro-Kremlin.

Acest ultim lot de sancțiuni îi lovește pe propagandiștii nerușinați care promovează știrile și narațiunile false ale lui Putin”, a explicat  Liz Truss, ministrul de Externe britanic.

Update, 15:50 – Rusia susține că SUA „nu îl înțelege” pe Vladimir Putin și că acest lucru „provoacă anxietate” la Moscova. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Peskov, potrivit Reuters.

Update, 15:45 – Unitățile ruse nu se retrag, ci se repoziționează, iar Federația Rusă încearcă să își regrupeze, reaprovizioneze și reconsolideze ofensiva în regiunea Donbas, menținând în același timp presiunea asupra Kievului, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Update, 15:30 – Rusia va ataca Odesa și alte regiuni ale Ucrainei cu rachete „Kalibr”. Anunțul a fost făcut de reprezentantul Administrației Militare Regionale Odessa, Serghei Bratciuk, pe Telegram.

„Din păcate, probabilitatea atacurilor cu rachete rămâne valabilă. Amenințarea este constantă. Vorbim, în primul rând, despre rachete de croazieră pe mare de tip Kalibr”, a precizat Serghei Bratciuk.

Update, 14:55 – Ocupanții ruși au efectuat atacuri cu rachete asupra unității militare din regiunea Dnipropetrovsk. Clădirea administrativă și depozitul de combustibil au fost distruse.

„Acum câteva ore, forțele Federației Ruse au efectuat atacuri cu rachete asupra unei unități militare. Clădirea administrativă și un depozit de combustibil au fost distruse. Două persoane au fost ucise. Cinci au fost rănite”, a scris Valentin Reznichenko,  președintele Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk, pe rețelele de socializare.

Update, 14:40 – Vladimir Putin suplimentează numărul de cadre active din armată. Președintele Rusiei a semnat joi un decret prin care a ordonat înrolarea a 134.500 de noi recruți.

Update, 14:05 – Părți ale regiunii Harkov sunt sub un „bombardament constant”, a declarat guvernatorul militar ucrainean, care susține că atacurile au împiedicat deschiderea coridoarelor de evacuare, transmite CNN.

Update, 14:00 – Hackerii ruși au încercat să penetreze rețelele NATO și ale unor armate din estul Europei, arată un raport Google, potrivit Reuters.

Update, 13:45 – Șeful agenției britanice de informații CGHQ, Jeremy Flening, a transmis Chinei un avertisment în ceea ce privește o eventuală alianță cu Rusia. Beijingul este cu ochii pe recapturarea Taiwanului, a mai spus oficialul britanic, citat de BBC.

Update, 13:10 – Comitetul Internațional al Crucii Roșii a anunțat că Federația Rusă își confirmă disponibilitatea de a deschide accesul unui convoi umanitar în orașul Mariupol cu ​​tranzit prin orașul Berdiansk.

„Am primit un mesaj de la Comitetul Internațional al Crucii Roșii că Federația Rusă își confirmă disponibilitatea de a deschide accesul unui convoi umanitar către orașul Mariupol cu ​​tranzit prin orașul Berdiansk. Trimitem 45 de autobuze pe traseul către Mariupol,” a declarat Irina Vereșciuk.

Update, 12 PM – Continuă bombardamentele masive în estul Ucrainei, au anunțat guvernatorii militari regionali ucraineni, joi, în contextul în care Federația Rusă pare să-și fi redirecționat eforturile militare către regiunea Donbas, transmite CNN.

„Simțim în mod clar că acum începe transferul de tehnologie (militară) în direcția noastră”, a declarat Serhiy Haidai, șeful administrației militare regionale din Lugansk.

Update, 11:45 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi sancțiuni pentru Rusia, într-un discurs susținut joi în sistem de videoconferință în fața parlamentului australian.

Update, 11:30 – Un sondaj efectuat în SUA, Marea Britanie și Franța arată că există un oarecare conflict între generații în ceea ce privește Ucraina.

Update, 11:15 – Războiul din Ucraina a generat cel mai mare flux de refugiați într-un singur an după încheierea Războiului Rece, arată The Economist într-o analiză comparativă cu alte crize de acest gen.

Update, 11:00 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat decrete privind rechemarea ambasadorilor ucraineni din Maroc și Georgia.

„Sunt cei care lucrează împreună cu toată lumea pentru apărarea statului. Pentru ca Ucraina să-și câștige viitorul. Apreciem munca fiecărui astfel de om”, a precizat liderul Kievului.

Update, 10:35 – Germania este pregătită să ofere garanții de securitate Ucrainei, dar afirmă că războiul continuă și că încă nu s-a ajuns la un progres în negocierile de pace. Anunțul a fost făcut de ministrul german de externe Annalena Baerbock,

Update, 10:10 – Peste 4 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul războiului, arată datele ONU, potrivit CNN.

Update, 10:00 – Armata ucraineană spune că a observat mișcări de echipament militar rusesc în Belarus, „probabil pentru regruparea unităților, precum și pentru crearea unei rezerve de înlocuire a pierderilor de putere umană, armament și echipamente ale grupurilor care operează în Ucraina”, transmite CNN.

Update, 09:50 – The New York Times a realizat o analiză despre intențiile reale ale lui Vladimir Putin și a vorbit despre posibilitatea ca adevăratele ținte ale președintelui rus să fi fost încă de la bun început de bogățiile energetice din estul Ucrainei.

Update, 09:10 – Soldații ruși au moralul scăzut și refuză să execute ordine, susține șeful serviciului britanic de informații GCHQ, Jeremy Fleming.

Update, 07:50 – O jumătate din orașul ucrainean Irpin a fost distrus, susține primarul Oleksandr Markușin, citat de CNN.

Update, 07:45 – SUA trimit noi arme în Ucraina. Washingtonul a anunțat expedierea de 100 de drone ucigașe numite Switchblade, scrie CNBC. Este vorba despre doar o mică parte a unui pachet de arme semnat de președintele Joe Biden.

Update, 07:40 – Forţele ruse încep să se retragă de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul în prima zi a invaziei Ucrainei, pe 24 februarie, a transmis miercuri un înalt responsabil al Pentagonului.

Update, 07:20 – Miercuri, Volodimir Zelenski a anunțat că armata ucraineană se pregătește de noi lupte împotriva Rusiei, în zona de est. Președintele de la Kiev a declarat că nu crede într-o retragere a trupelor de pe teritoriul străin.

Urmăriți B1TV.ro și pe