Reacția Moscovei după ce Consiliul European a acordat statutul de candidate la UE pentru Ucraina și Republica Moldova

Reacția Moscovei după ce Consiliul European a acordat statutul de candidate la UE pentru Ucraina și Republica Moldova
În imagine: Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Ralf Hirschberger

Consiliul European a decis, joi, să acorde statutul de țări candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. Este „un moment istoric”, care marcheză un „pas crucial” în drumul celor două state spre UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

În timp ce liderii europeni au felicitat cele două țări pentru desemnarea oficială drept ţări candidate la aderarea la UE, Moscova spune că este vorba despre „o afacere internă a Europei”.

Cum a reacționat Moscova la decizia Consiliului European

Întrebat despre decizia Consiliului European, Dmitri Peskov a declarat că este „important” pentru Moscova ca „toate aceste procese să nu creeze mai multe probleme Rusiei şi (…) în relaţiile acestor ţări cu Rusia”, potrivit The Moscow Times.

Totodată, acesta a subliniat că speră că această decizie să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a criticat, de asemenea, dorinţa Republicii Moldova „de a deveni mai europeană decât europenii înşişi”.

Peskov a dat exemplul Turciei

El a reamintit că Turcia, care este ţară candidată la UE de circa 20 de ani, „nu a reuşit niciodată să avanseze mai mult”.

„Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”, a mai spus Peskov.

Între timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat UE și NATO că au reunit o „coaliție de război împotriva Rusiei” într-un briefing separat de vineri, numind UE o „uniune din ce în ce mai anti-rusă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe