Reacția MTS după ce Marius Șumudică a fost numit „țigan” și „cerșetor” în Turcia: „Comentariile sunt inacceptabile”

Reacția MTS după ce Marius Șumudică a fost numit „țigan și „cerșetor în Turcia: „Comentariile sunt inacceptabile
Foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul României a reacționat pe marginea celui mai controversat subiect al momentului în sport. Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) a postat un mesaj prin care îl apără pe antrenorul român, numit „țigan” și „cerșetor” în direct, în cadrul unei emisiuni TV, de un comentator.

„În legătură cu discuţiile generate în spaţiul public de incidentul cu implicaţii negative asupra lumii sportului în care a fost implicat antrenorul român Marius Şumudică, Ministerul Tineretului şi Sportului afirmă cu tărie necesitatea ca acest mediu să fie unul al egalităţii şi sportivităţii, unde toţi factorii implicaţi să aibă în permanenţă un dialog constructiv, bazat pe valori comune şi pe înţelegere reciprocă.

Niciunul dintre cei care fac parte din această lume nu trebuie să renunţe la atitudinea fermă împotriva discursului bazat pe ură, rasism sau discriminare de orice fel. Comportamentul comentatorului turc Erman Toroglu şi comentariile la adresa domnului Marius Şumudică sunt inacceptabile.

Este cu atât mai greu de înţeles situaţia, cu cât sportivii români au adus de-a lungul timpului o valoare imensă sportului turcesc, în special în lumea fotbalului. Fotbalişti româniprecum Mircea Lucescu şi Gheorghe Hagi sunt văzuţi ca idoli atât de către suporteri, cât şi de către mulţi jucători turci”, a notat MTS pe pagina oficială de Facebook, la 3 zile de la izbucnirea scandalului.

MTS așteaptă explicații de la Erman Toroglu, turcul care a făcut comentarii rasiste la adresa lui Marius Șumudică

De asemenea, MTS a precizat că se așteaptă ca analistul turc să ofere explicații prin care să demonstreze regretul față de incident.

„Privim cu îngrijorare orice incident de natură să ameninţe principiile enunţate şi nu putem fi de acord cu manifestările care le nesocotesc, indiferent de sursa care le generează, de cei împotriva cărora sunt îndreptate sau de contextul în care apar.

Un prim pas important în remedierea acestei situaţii ar trebui să vină din partea comentatorului Erman Toroglu, prin prezentarea unor explicaţii care să demonstreze regretul faţă de comentariile sale nepotrivite”.

Marius Șumudică a încheiat contractul cu Gaziantep, echipă obișnuită cu salvarea de la retrogradare, însă propulsată de antrenorul român în lupta pentru titlu. În sezonul 2017-2018, în Turcia, Șumudică a mai impresionat la Kayserispor, echipă la care a ajuns după ce a câștigat titlul în România.