RECORD! 110,5 mil. dolari pentru o pictură de Basquiat:  Cel mai mare preț obținut vreodată pentru un artist american (FOTO, VIDEO)

RECORD! 110,5 mil. dolari pentru o pictură de Basquiat:  Cel mai mare preț obținut vreodată pentru un artist american (FOTO, VIDEO)

Un tablou din seria 'Untitled' al lui Jean-Michel Basquiat a fost vândut joi cu 110,5 milioane de dolari, un record pentru pictorul newyorkez, la licitația organizată de Sotheby's la New York, relatează AFP, citată de Agerpres.

Pictura ce prezintă un craniu negru din profil pe un fond albastru (1,83 m X 1,73 m) a fost realizată în 1982, iar doi ani mai târziu fusese cumpărată cu doar 19.000 de dolari.
Joi, prețul de pornire a licitației a fost fixat la57 de milioane de dolari, aproape un record pentru un pictor care s-a făcut cunoscut sub pseudonimul SAMO realizând graffiti pe zidurile din New York.

În doar 10 minute de la începerea licitației piesa a bătut câteva recorduri: cea mai scump vândută lucrare a lui Basquiat, cel mai mare preț obținut vreodată pentru un artist american, al doilea cel mai mare preț obținut vreodată pentru o operă de artă contemporană, al șaselea cel mai mare preț obținut vreodată de o lucrare de artă la licitatie.

Pictura a fost cumpărată de Yusaku Maezawa, fondatorul gigantului e-coomerce Start Today, după un război al ofertelor ce s-a dus între patru ofertanți după ce s-a atins cotația de 60 milioane de dolari estimată înainte de licitație.

Precedentul record al lui Jean-Michel Basquiat care a murit în 1987, după o supradoză de droguri, data din 2016 când un alt tablou al său din seria 'Untitled' de dimensiuni mari (2,38 m x 5m) a atins atunci suma de 57,2 de milioane de dolari la o licitație organizată de Christie's.

RECORD! 110,5 mil. dolari pentru o pictură de Basquiat

#DIRECT_ONE_ty1n7o#

Tags: