Regina Elisabeta a II-a a început vizita istorică în Irlanda

Regina Elisabeta a II-a a început vizita istorică în Irlanda
Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, a sosit în Irlanda, informează BBC. Este pentru prima oară când un monarh britanic vizitează această ţară, de când a obţinut independenţa faţă de Londra, în...

Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, a sosit în Irlanda, informează BBC. Este pentru prima oară când un monarh britanic vizitează această ţară, de când a obţinut independenţa faţă de Londra, în 1922.

Elisabeta a II-a este însoţită de către ducele de Edinburgh şi vor vizita împreună ţara timp de patru zile. Pe parcursul acestor zile regina Marii Britanii va fi protejată de patrule aeriene, atât la sol, cât şi la mare.

Potrivit sursei precizate, ambele guverne britanic şi irlandez speră ca în aceste patru zile să existe o relaţie mult mai stabilă şi temeinică între cele două naţiuni.

„Acesta este un moment extraordinar, care va fi însemnat în istoria Irlandei, un semn al succesului şi păcii şi un prilej bun pentru a o primi pe Regina Marii Britanii pe pământ irlandez”, a comentat un jurnalist.

Premierul britanic, David Cameron va fi alături de Elisabeta a II-a abia miercuri, în timp ce ministrul birtanic de Externe, William Hague, acompaniază regina şi ducele în toate aceste patru zile.

„Acest eveniment va soluţiona multe probleme care au existat între noi de-a lungul vremii. Este un moment important pentru poporul britanic şi irlandez”, a declarat David Cameron, citat de BBC.

„Construim un viitor nou, un viitor foarte, foarte diferit de cel din trecut şi sunt de părere că această vizită va arăta oamenilor că suntem determinaţi să creeăm un loc mai bun”, a afirmat preşedintele irlandez, McAleese.

În Dublin, regina va vizita Croke Park, scena unui masacru al trupelor britanice, Garden of Remembrance, locul care îi onorează pe cei care au luptat pentru libertatea Irlandei, şi multe alte locuri care au o încărcătură atât politică, cât şi simbolică.

Famiiliile victimelor şi supravieţuitorilor deja i-au adresat o scrisoare deschisă reginei pentru a marca sosirea acesteia în Irlanda.

Ultimul monarh care a vizitat Iralnda a fost stră-bunicul reginei Elisabeta a II-a, regele George al V-lea, când Irlanda încă făcea parte din Marea Britanie, în 1911.